Tiramisu – rasfatul simturilor
Ati auzit de tiramisu, nu-i asa? Da, prajitura aceea italieneasca extraordinar de buna, cu espresso, piscoturi si branza mascarpone. Cea care iti rasfata simturile incepand chiar din momentul cand o adulmeci si care se topeste in sute de franturi de arome, energizandu-te. Noua ne este foarte clar…este practic imposibil sa rezisti unui tiramisu…
Ne-am gandit sa va oferim cateva informatii despre acest desert minunat pentru a-l savura cu si mai multa placere.
Se pare ca prajitura a fost facuta pentru prima data in secolul 17. Istoria ne spune ca printul Toscanei, Cosimo de Medici, Printul Toscanei, caruia ii placeau foarte mult dulciurile, a trecut odata prin orasul Siena si cofetarul local si-a propus sa ii surprinda cu adevarat pe print si a inventat un desert. Tiramisu.
Ceea ce nu stiati este faptul ca a fost prima prajitura preparata cu crema de branza si cafea, alaturi de care troneaza biscuitii moi.
Una dintre istoriile care inconjoara aceasta prajitura fina spune ca prajitura a fost realizata in timpul Primului Razboi Mondial, cand femeile din nordul Italiei le puneau barbatilor lor aceasta prajitura ca sa o ia cu ei cand plecau la razboi. Astfel, nu uitau de dragostea pe care femeile le-o purtau. In plus, cafeina continuta de prajitura le dadea energie pentru a lupta.
O alta poveste spune ca desertul a fost creat de catre un cofetar fin Torino pentru primul ministru Camillo Benso, conte de Cavour. O alta legenda spune ca prajitura a fost descoperita in Treviso, în restauranul El Toula.
O alta poveste zice ca in Venetia, curtezanii consumau Tiramisu intre partidele de….amor pentru a se intrema si a prinde puteri. Desigur, aceasta poveste este posibil sa nu fie adevarata, dar cu siguranta, continutul mare de cafeina poate energiza.
Si pentru ca suntem convinsi ca acum va doriti sa mancati cel putin o portie de Tiramisu, va venim in ajutor si va oferim reteta extraordinar de simpla si, in acelasi timp, gustoasa a prajiturii.
Aveti nevoie de:
6 oua,
8 linguri de zahar,
2 cutii de Mascarpone,
250g frisca lichida,
800g piscoturi
Pentru sirop:
espresso (fara zahar). Il puteti face mai lung, mai slab.
Separati albusurile de galbenusuri, bateti galbenusurile cu zahar pana se fac spuma, dupa care adaugati Mascarpone si amestecati bine. Bateti separat albusurile, si le adaugati peste galbenusuri. Bateti si frisca si o adaugati la crema.
Intr-un recipient pune-ti un rand de piscoturi inmuiate in espresso, apoi un strat de crema si tot asa pana se umple recipientul. Dati la frigider timp de o ora. Inainte de a se servi, presarati cu praf de cafea sau cacao.
Pofta buna!
Hotelul Alpin din Poiana Brasov va asteapta cu o selectie minunata de deserturi fine. Va vom incanta simturile cu senzatii dulci.