25 °CPoiana Brașov
Imagini live

Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei

Iata-ne ajunsi la sfarsitul lunii noiembrie, iar sarbatorile au inceput deja sa fie din ce in ce mai dese, amintidu-ne ca ne indreptam spre cea mai frumoasa perioada a anului – luna decembrie.

 width=In ultima zi din luna noiembrie are loc sarbatoarea Sfantului Andrei, sarbatoare care pe langa partea religioasa, inseamna si multe obiceiuri si ritualuri, mai ales ca aceasta sarbatoare s-a suprapus peste o alta sarbatoare daco-getica – a marii divinitati Santandrei.

Sfantul Andrei a fost unul dintre apostolic, originar din Betsaida, conform Bibliei. Desi apostolul era iudeu, numele Andrei vine din greaca si inseamna viteaz, barbatesc. Sfantul Andrei este considerat de catre Biserica Ortodoxa ca fiind patronal spiritual al Romaniei.

In noaptea dintre 29 si 30 noiembrie, mai ales la sate, se practica diverse ritualuri ce sunt nascute din credinta ca se poate gasi mai usor protectie de toate cele rele, bunastare si de ce nu, dragoste. Dar cele mai multe dintre ritualuri sunt legate de dragoste. “Vraji de dragoste”. Cateva dintre acestea cuprind ascunderea sub perna a unui fir de busuioc sfintit – pentru a visa pe “ursit”, ungerea cu mujdei de usturoi a ferestrelor si usilor, bocetul Andreiului – fetele confectionau o papusa din carpe numita Andreiu, o puneau intinsa cau un mort pe o lavita si o boceau, semanarea de grau intr-o oala de pamant pentru a afla cat de bogata va fi recolta anul ce urmeaza. width=Tot in aceasta noapte dintre 29 si 30 noiembrie are loc Noaptea Strigoilor, cand se pare ca activitatea strigoilor este cea mai intensa. Pentru a se apara de strigoi, oamenii ungeau ferestrele si usile cu usturoi si strang de afara toate coasele pentru a nu le lasa la indemana strigoilor.

 

Dupa o zi cu atata incarcatura religioasa si ritualica, urmeaza o zi foarte importanta pentru romani: 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei si romanilor de pretutindeni. width=Initial, ziua Romaniei a fost pe 10 mai, apoi pe 23 august, ca in cele din urma, incepand cu 1990, sa fie sarbatorita pe data de 1 decembrie. Legea prin care s-a stabilit aceasta zi ca sarbatoare a Romaniei nu mentioneaza semnificatia sau motivul pentru care s-a ales aceasta zi. Una dintre trimiteri ar fi ca la aceasta data in 1918 s-a infaptuit unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. Dar istoricul Neagu Djuvara a aratat in 2011 ca alegerea acestei date a fost una conjuncturala, pentru ca la 1 decembrie 1918 a avut loc unirea doar a Transilvaniei si Banatului cu Romania, celelalte provincii unindu-se cu Romania la date diferite.

 width=Oricare a r fi explicatia pentru alegerea acestei date ca Zi Nationala a Romaniei, cert este ca sarbatoarea este una extraordinar de interesanta. Au loc parade si ceremonii militare la Arcul de Triumf, evenimente la care iau parte cele mai importante personalitati politice ale tarii, dar si numeroase persoane care doresc sa ia parte la aceasta sarbatoare importanta pentru Romania. Cel mai atractiv moment al Paradei este defilarea Detasamentului de cavalerie al Jandarmeriei. Ministerul Apararii Nationale va participa la parada cu parade representative din toate categoriile de forte: aerien, terestru si maritim. In plus, drapelul va fi arborat in fata tuturor institutiilor de stat pentru a marca aceasta zi importanta pentru romani.


Prognoza meteo arata ca vremea pentru weekendul acesta este foarte frumoasa, asa ca va asteptam la Hotel Alpin in Poiana Brasov pentru a sarbatori alaturi de noi Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei. Bucurati-va de unul dintre locurile cele mai frumoase din Romania si profitati de oferta de 1 decembrie a Hotelului Alpin.

 width=Surse

 http://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_na%C8%9Bional%C4%83_a_Rom%C3%A2niei

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2ntul_Andrei

http://www.evenimentul.ro/articol/obiceiuri-populare-in-noaptea.html

http://www.e-stireazilei.ro/stire.aspx?id=98415&titlu=PARADA-MILITARA-DE-1-DECEMBRIE-din-Bucuresti–GALERIE-FOTO&sub=&cat=

http://www.juicingshack.com/wheatgrass-for-good-health/

http://www.sfantulandrei.info/icoane.php