Romania vazuta prin ochii lumii
Se intampla ca atunci cand pleci in vacanta intr-o tara straina, mai exotica, sa fii intrebat de locuitori: „De unde esti?”
Raspunsul plin de mandrie vine: „Din Romania!!”
„Aaa, Romania, Ceausescu, Dracula, Nadia Comaneci, Hagi”
Acestea sunt principalele repere dupa care suntem cunoscuti – recunoscuti in lumea-ntreaga.
Vreau sa ii dau acestui articol o tenta pozitiva si sa povestesc numai lucruri bune si frumoase care ne reprezinta in afara tarii. Mass-media este saturata de povesti triste si urate despre copii bolnavi de Sida, cersetori, hoti si……altele.
Ma intriga foarte tare ipocrizia francezilor, de exemplu, care ne-au condamnat de multe ori pentru situatia copiilor dati spre adoptie sau a copiilor bolnavi de Sida, de parca la ei ar umbla cainii cu covrigi in coada. Parisul mi s-a parut cel mai murdar oras din Europa din toate punctele de vedere, dar asta o sa povestim intr-un alt articol.
Sa revenim la Romania noastra frumoasa si bogata pe care o apreciem prea putin pentru cate ne ofera.
Cum v-ati simtit atunci cand v-ati aflat intr-o discutie cu un strain care vorbea cu atata pasiune despre Nadia Comaneci? Nu-ti creste inima de mandrie?
Sau cand lumea striga in cor „Hagi Hagi Hagi”.
De la caz la caz, e posibil si sa te faca sa te simti prost ca nu esti pus la punct cu fotbalul romanesc si ca nu stii toata componenta echipei nationale.
Cel mai amuzat mi se pare intrebarea: „Este adevarat ca in Romania sunt vampiri?”
Totul se trage de la Dracula si de la Bram Stocker care fara a tine cont de adevarul istoric, il prezinta pe Vlad ca pe un personaj negativ, înconjurat de o oarecare aura mitica.
Iar Stocker daca nu ar fi scris romanul „Dracula” in anul 1898, cu siguranta Vlad Tepes ar fi ramas necunoscut pentru cei din afara României.
Desi romanul se îndeparteaza de realitate, descriindu-l pe Vlad Tepes ca un personaj mitologic – vampir, el este cauza notorietatii de care se bucura si în prezent domnitorul român.
Stiati ca:
• nu exista o legatura reala între Vlad Draculea din istorie (1431-1476) si mitul literar modern al vampirului descris pe larg in romanul lui Bram Stoker?
• acesta s-a folosit de surse folclorice, legende, mentiuni istorice si experiente personale pentru a realiza un personaj complex si fascinant?
• este nepotul direct al lui Mircea cel Batran, prin tatal sau Vlad Dracul al II-lea?
• s-a nascut in cetatea Sighisoara in Transilvania
• mama sa facea parte din nobilime, iar fiind fiica lui Alexandru cel Bun, el se trage din Dinastia Musatinilor?
• prima oara a fost pus la domnia Tarii Romanesti cand avea 20 ani?
• nu se cunoaste locatia exacta a mormantului? Se presupune a fi la manastirea Snagov, dar examinarile recente au aratat ca “mormantul” lui Tepes contine doar cateva oase de animale si nu adevaratele ramasitele ale domnitorului. Este foarte posibil ca adevarata locatie a mormantului sa fie pe locatia manastirii Comana, ctitoria voievodului.
• a fost casatorit de doua ori: cu o nobila transilvaneana cu care a avut si 2 baieti (Mihail si Vlad) si cu verisoara lui Matei Corvin, Ilona Szilagyi cu care a avut cel de-al treilea copil, Mihnea I cel Rau.
Urmeaza si cea mai SF stire!!!!!!
Stiati ca expertii în genealogie sustin ca Pattinson si Vlad Tepes sunt înruditi prin intermediul actualei familii regale britanice. Robert Pattinson, în vârsta de 24 de ani, este o ruda îndepartata a printilor William si Harry, pe linie paterna, probabil prin intermediul familiei Pickering, care a trait în nordul Angliei la începutul anilor 1500?
Exista cateva locatii de care este legat numele domnitorului Vlad Dracul al III lea (Vlad Tepes), locatii faimoase. De unele dintre ele stiam, dar de restul….. habar nu aveam.
1. Manastirea Snagov care se afla pe insula lacului Snagov (de care am vorbit deja putin mai sus)
2. Castelul Bran care este adesea confundat cu resedinta permanenta a domnitorului. In 1448, Vlad Tepes este insarcinat de catre Iancu de Hunedoara cu apararea nordului Transilvaniei si a acestei trecatori.
3. Cetatea Poienari (resedinta reala a domnitorului, este si ea un loc important in crearea legendei.
4. Orasul Targoviste poate fi si el considerat una din resedintele acestuia, cu ruinele Curtii Domnesti),
5. Curtea Veche din Bucuresti (domina centrul istoric al Capitalei. Aici se afla vestigiile curtii ridicate de catre Vlad Tepes Dracula (sec. XV), in timpul caruia Bucurestiul devine capitala Tarii Romanesti).
Sursa partiala
http://istoria.md/articol/37/Vlad_%C5%A2epe%C5%9F
http://www.agentia.org/monden/voievodul-vlad-tepes-este-ruda-cu-actorul-robert-pattinson-4618.html