Romania mea – Dumitru Prunariu
O sa incepem o serie de articole care o sa se numeasca “Romania Mea” in care o sa aducem in atentia dvs. lucruri intr-adevar demne de mentionat, fapte, personaje, locuri de poveste, evenimente, sarbatori, etc.
Sunt lucruri pe care le cunoastem sau nu, le-am uitat sau nu le acordam importanta cuvenita, lucruri care ar trebui sa ne faca mandri ca suntem romani si ca avem o tara minunata, Romania! Tara mea! Datorita memoriei de scurta durata, tindem sa uitam!
Da, poate ca suna usor patriotic, comunist, cum vreti voi sa-i spuneti! Dar, este adevarat!
Ne dorim ca pe blogul hotelului nostru, Hotel Alpin, sa gasiti subiecte care sa va surprinda placut de fiecare data, subiecte care nu tin 100% de managementul hotelurilor, subiecte care sa va faca sa reveniti cu placere si care sa va trezeasca interesul.
Prin urmare, astazi va vom vorbi despre domnul Dumitru Prunariu care si-a aniversat zilele trecute varsta de 60 de ani.
Dansul este primul si singurul cosmonaut roman care a ajuns vreodata in spatiul cosmic. Mie mi se pare intrigant acest fapt. De ce singurul? De ce inainte de 90’ s-au realizat atatea lucruri minunate in tara asta, iar acum suntem zero la capitolul realizari? Nu vreau sa intram in alte polemici politice. Este trist, dar adevarat.S-a nascut in anul 1952 la Brasov, a absolvit Liceul de Matematică şi Fizică din Braşov, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, profesia dansului fiind cea de inginer aeronautic.
In timpul misiunii SOIUZ 40 care a avut loc in perioada 14 – 22 mai 1981 din cadrul programului spațial „Intercosmos” a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, acoperind nu mai puţin de 5.260.000 de kilometri.
La acel moment, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii care a zburat în spaţiu.
Chiar si dupa 31 de ani, dansul isi aminteste la fel de bine momentele petrecute in spatiul cosmic pe care il descrie ca fiind “un abis negru avand o culoare bine definită: negru. Indiferent dacă este zi sau noapte, te uiţi spre cosmos, este negru. Doar că în noapte, nemaifiind puternică lumina soarelui, vezi şi stelele. Este exact ca şi pe Pământ, doar că pe Pământ vezi cerul bleu„, a declarat, joi, pentru Radio România Actualităţi.
Daca doriti sa aflati mai multe amanunte despre biografia dansului, explicatii detaliate despre experianta unica traita in urma cu 31 de ani, va recomandam sa cititi volumul „Dumitru-Dorin Prunariu, biografia unui cosmonaut” scris de Annie Muscă.Trebuie sa va mai spunem ca anul trecut, in 2011, in cadrul evenimentului care a marcat 50 de ani de la primul zbor in spatiu al unui om (12 aprilie 1961 – Yuri Gagarin), presedintele rus Dmitri Medvedev i-a decorat pe cosmonautii care au contribuit la explorarea spatiului cosmic, intre acestia numarandu-se si romanul Dumitru Prunariu.