Reteta de post – Cartofi la cuptor cu legume si mustar
Suntem in Postul Pastelui – postul dinaintea Invierii Domnului care este cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe.
Sa tii post inseamna ca in aceasta perioada sa nu mananci de dulce, adica sa nu mananci nimic de provenienta animala. Nu carne, nu lapte, branza, oua, Nici macar peste, si evident toate derivatele din peste, gen fructe de mare (exceptand zilele in care avem dezlegare la peste).
Nu vom intra prea mult in detalii ce pot naste polemici serioase privind motivele religioase sau ratiunile de sanatate care determina oamenii sa tina post. Spunem doar ca postul NU se refera doar la partea cu mancarea. Trebuie sa ai inima deschisa, sa faci bine, sa ii ajuti pe cei din jurul tau daca iti sta in putinta, sa te caiesti pentru pacatele tale si sa incerci sa devii mai bun, sa te apropii de Dumnezeu.
Astazi vom vorbi despre cat de simplu si de usor este sa gatesti de post.
Si vom gati o reteta greceasca: Cartofi la cuptor cu legume si mustar
Este o reteta mega simpla si mega delicioasa.
Ingredientele de care avem nevoie pentru 4 portii sunt urmatoarele:
Cartofi 1 kg (este de preferat sa fie rosii – aceia albi se pot sfaramita)
Ulei de masline
Mustar (puteti folosi dupa preferinte, dulce, iute, Dijon, etc.) – 2 linguri
Usturoi – 1 capatana
Ceapa – 1 bucata
Sare, piper – dupa gust
Rozmarin – 1 crenguta. Obligatoriu proaspat (daca folositi din cel de la plic, nu o sa aiba acelasi gust).
In timp ce curatam cartofii, se pune cuptorul la incins! 180 de grade.
Cartofii curatati si taiati pe lung in 4 se spala si se lasa la scurs de apa.
Intre timp, pregatim usturoiul, ca pentru mujdei. Curatat, taiat, pisat sau frecat pana se face pasta, adaugam sare, piper, mustar pana se omogenizeaza si rezulta o pasta de mustar.
In tava de la cuptor, punem o foaie de hartie de copt.
Asezam cartofii peste care punem pasta de mustar., crenguta de rozmarin si ceapa taiata in sferturi si asezata in colturile tavii.
Dam tava la cuptor. Timpul de coacere difera in functie de performantele fiecarui cuptor in parte. Sa zicem 45 minute.
Ar fi de preferat sa ii mai intoarceti din cand in cand cu o paleta, ca sa se rumeneasca pe toate partile.
Bonus! Puteti adauga zeama de la o lamaie in pasta de mustar inainte de a o turma peste cartofi.
Ii puteti servi ca fel principal sau garnitura.
Un deliciu garantat!
Si pentru ca suntem in post, va spunem ca in meniul restaurantului Forest Lounge din cadrul Hotelului ALPIN puteti gasi multe feluri de mancare de post gatite special pentru dvs. de bucatarii nostrii iscusiti.
Nu va ramane decat sa va urcati in masina si sa porniti spre Poiana Brasov!
SURSA FOTO