23 °CPoiana Brașov
Imagini live

Povestea Jocurilor Olimpice

 width=

Mai sunt 63 de zile pana la inceperea Jocurilor Olimpice de vara editia a XXX a din 2012 – Londra U.K.
Vom incerca sa ne dam seama pe parcursul acestui articol cat de mult ne-am abatut de la idealul olimpic antic, cum arata Jocurile Olimpice in zilele noastre, de unde am plecat, unde am ajuns si cat de bine s-au pastrat traditiile.

Jocurile olimpice in antichitate
Primele Jocuri olimpice au avut loc in Grecia Antica in anul 776 B.C. si au ramas pana in zilele noastre o celebrare a celor mai bune performante sportive.

Cu toate ca avem tendinta de a le asocia cu sportul, trebuie sa aflam ca in Grecia Antica, la inceputul aparitiei lor, au fost un festival religios inchinat lui Zeus.

Exista mai multe legende care stau la baza Olimpiadei, legende inventate de fantezia diferitilor povestitori sau poeti ai Antichitatii.

 width=

Una dintre ele este cea spune ca J.O. au fost fondate de catre Hercule, care a rasadit un maslin (copac care a devenit simbolul pacii si al J.O.) din ramurile caruia erau oferite cununi impletite invingatorilor.

Prima proba sportiva a fost o cursa de alergare de app. 200m, numita atunci stadion, cuvant care s-a pastrat pana in zilele noastre.

 width=Legenda spune ca la sosirea lui Hercule in Olimpia, eroul a organizat o intrecere intre cei 4 frati ai sai, dar neavand un loc amenajat, a stabilit chiar el traseul, masurand 600 de picioare in linie dreapta. Aceasta masuratoare a ramas celebra de-a lungul timpului, deoarece totalul celor 600 de picioare reprezinta azi distanta de un stadion, adica 192,27 de metri.
Inca de atunci se pastreaza traditia de a fi organizate o data la fiecare 4 ani.

In ziua de azi, acest lucru ar putea fi considerat misoginism sau discriminare sexuala, dar in trecut, femeilor le era interzis cu strictete maxima participarea la competitie, nici macar nu aveau voie fie spectatoare.

Competiţiile olimpice permiteau participarea exclusiva a cetăţenilor de sex masculin, dar nu a tuturor categoriilor sociale. Trebuia sa fie grec, sa fie om liber (nu le era permis accesul sclavilor si vagabonzilor), sa aiba recomandari despre calitatile lor atletice si sa efectueze in prealabil acasa, antrenamente timp de 10 luni, sub supravegherea maestrilor (antrenorilor) care ii supuneau unor exercitii de antranament foarte dure.

Sportivii participanţi apăreau cu trupurile complet goale, acest lucru fiind o celebrare a corpului uman. De altfel, cuvantul „gymnasium” provine din cuvantul grecesc „gol” (gymnos).

Va puteti imagina cum ar arata in zilele noastre, macar o demonstratie a jocurilor olimpice, respectandu-se toate traditiile?

 width=

Longevitatea desfasurarii Jocurilor Olimpice a tinut mult dupa caderea Imperiului Grec.

Din pacate ele au fost intrerupe pentru o perioada de 1503 ani (intre anul 393 e.n. si 1896 J.O. nu s-au desfasurat).

Ele au fost intrerupte in anul 393 e.n. de catre imparatul roman Theodosius I, care a considerat desfasurarea J.O. o forma de cult pagan, de adorare a idolilor in sanctuare si le-a interzis si au reaparut de-abia in anul 1896 datorita stradaniei tanarului aristocrat francez pe nume Pierre de Coubertin.

 width=

Poate va mira, poate nu, dar sa stiti ca si in antichitate au existat scandaluri in timpul desfasurarii J.O. Un exemplu de caz de frauda ne este dat de atenianul Calipos care in anul 292 i. Hr. isi mituieste adversarii la pentatlon, fiind descoperit ulterior si amendat.

Cea mai mare contributie a J.O. a fost pacea olimpica, pacea sacra ce oprea razboaiele determinand luptatorii sa paraseasca campurile de lupta si sa se intreaca in probele de lupta sau alergare.

Gimnastica promoveaza armonia, iar armonia este o expresie greceasca.

Nu degeaba a ramas pana in zilele noastre cel mai iubit sport din intreaga competitie a J.O. Este cel mai popular sport!

Automat cand spui gimnastica, spui Nadia Comaneci si imediat gandul te duce la fetita care a surprins o lume intreaga cu evolutia ei de la ontreal din anul 1976 cand a obtinut prima nota maxima, prima nota de 10!!!

 width=

Cele mai multe medalii castigate de sportivii nostri a fost in editia J.O. din anul 1984, editie care s-a desfasurat la Los Angeles, unde am castigat 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz, acest lucru pozitionandu-ne pe locul 2 in clasamentul pe tari, dupa SUA.

Speram ca am reusit sa va impulsionam putin, si sa va aducem aminte cat de importanta este miscarea, in special miscarea in aer liber.
Acum daca tot a venit vara, nu v-ar surade o plimbare cu bicicleta pe o carare racoroasa de munte? Doar tu si natura!
Puteti face asta la hotelul nostru deoarece centrul Mountain Bike School & Rental – Hotel Alpin, Poiana Brasov organizeaza trasee cu diferite grade de dificultate in zona Brasov – Poiana Brasov.

 width=
Daca doriti sa aflati mai multe detalii, puteti accesa link-ul de mai jos:
http://www.hotelalpin.ro/blog/fara-categorie/mountain-bike-school-rental/

Sursa foto: Flickr (by earthdog, chrischase)