Portul traditional brasovean – crampei de istorie
Suntem convinsi ca daca am spune despre Romania ca este una dintre cele mai bogate tari in traditii si obiceiuri, nu am gresi. Este stiut faptul ca doar romanul are „dor” si doar el detine cel mai colorat si bogat ornamentat port traditional… costumul popular.
Pentru ca istoria trebuie sa se exprime si sa se mentina vie in mintile noastre, ajutand astfel la pastrarea sentimentului de apartenenta, diversi artisti in ale condeiului, pensulei sau chiar a tesutului au reusit sa aduca traditiile in realitatea actuala, care din pacate este din ce in ce mai saraca in valori.
Portul popular romanesc difera de la o zona a tarii la alta, fiind o adevarata carte de vizita, ce-ti prezinta cele mai de pret marturii ale traditiilor, obiceiurilor si mai ales istoriei lor.
Cele mai vechi marturii iconografice a modului in care oamenii obisnuiau sa se imbrace, dateaza din neolitic si sunt reprezentate de niste figurine ceramice, ale caror ornamente sunt asemanatoare cu cele de pe decorul costumului popular. Acum aproximativ 130 ani, marele istoric si om de cultura Alexandru Odobescu, observa similitudinea dintre costumul popular romanesc si cel al dacilor, reprezentat pe faimoasa Columna a lui Traian. Iubitor de istorie si frumos, acelas mare valore culturala romana, Al. Odobescu, expune in 1867 la Paris, in cadrul unei expozitii, obiecte de arta populara, pe care le admira participanti din intreaga lume.
Mandra tara-i Romania, dar nu-i roman mai mandru ca ardeleanul. Tinut de basm, ravnit de cotropitori de-a lungul istoriei, Ardealul detine unul dintre cele mai bogate cufere cu traditii si obiceiuri si un port popular aparte.
Brasovul – unul din nestematele Ardealului, isi poarta cu mandrie portul traditional ce prezinta o serie de ornamente ce aduc un aer de noutate si inedit. Astfel costumul popular specific Brasovului impleteste cu unicitate traditia cu noutatea, asta datorita faptului ca de-a lungul istoriei, aceasta zona este considerata una dintre cele mai bogate si dezvoltate din punct de vedere socio-economic.
Ia fetelor este brodata cu fir rosu sau negru, iar broderia are diverse forme geometrice. Fotele sunt lungi, rosii cu dungi negre si sunt realizate la razboi. Cheptarul este negru, fiind decorat cu broderie in care predomina culoare rosie. Astfel, costumul popular din Tara Barsei este considerat unul dintre cele mai elegante si sobre, comparativ cu cele din celelalte zone ale tarii.
Hotel Alpin te invita la o Brasoveanca, jocul specific acestei zone pline de istorie si traditie si de ce nu te indeamna sa imbraci portul traditional brasovean afland cat mai multe informatii despre istoria pe care o poarta.
Nu exista nunta, botez sau onomastica fara aceasta melodie care umple ringul de dans. Brasoveanca. O puteti asculta AICI.
Nu uita, adevaratele valori sunt cele care rezista in timp, fara sa-si pierda stralucirea, iar o astfel de valoare este costumul popular romanesc.
Galerie imagini: