34 °CPoiana Brașov
Imagini live

Personalitati nascute in Brasov – III

 width=

Iata ca suntem deja la al treilea articole despre oamenii faimosi care s-au nascut in Brasov si lista inca inca nu s-a incheiat. In aceasta a treia parte aducem in atentia dvs. doua personalitati din diferite arii de interes: arta si sport.

 

Gyula Halasz

Celebrul artist multitalentat s-a nascut in 1899 in Brasov, iar pseudonimul sau Brassai inseamna brasovean in maghiara.

Ariile sale de interes cuprindeau fotografia, picture, scuptura, filmul. A studiat la Academia de Arte din Budapesta, apoi Academia de Arte Frumoase din Berlin – Charlottenburg.

In 1924 s-a stabilit definitiv la Paris ca jurnalist, unde a devenit prieten apropiat cu poetul francez Jacque Prevert si scriitorul American Henry Miller. Acolo a inceput sa fotografieze orasul in care locuia, reusind sa publice primul sau album “Paris de nuit” (Paris, noaptea).

Eforturile sale legate de fotografie au fost incununate de success, determinandu-l pe Henry Miller sa il supranumeasca “ochiul Parisului”. In 1978 a castigat primul „Premiu National de Fotografie” in Paris.

Pe langa aceasta a fotografiat multi artisti extraordinar care ii erau prieteni. Printre acestia ii amintim pe Henri Matisse, Simone de Beauvoir, Salvador Dali, Pablo Picasso etc.).

 width= width=A scris 17 carti, numeroase articole si un roman a carui introducere a fost scrisa chiar de Henry Miller. In 1956 a castigat premiul „Cel mai original film” in cadrul Festivalului de Film de la Cannes cu filmul „Tant qu’il y aura des betes”.

In 1974 a fost facut Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor, iar in 1976 a primit distinctia Legiunea de Onoare. A murit in 1984 in Franta.

 

Ion Tiriac

Cu greu gasiti in Romania pe cineva care sa nu fi auzit de brasoveanul nascut in 1939, fost jucator profesionist de tenis roman, fost hocheist si in prezent un puternic om de afaceri in Germania si Romania. width=Ca jucator de hochei pe gheata a facut parte din echipa nationala a Romaniei, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarna in Innsbrukck si la Campionatele Mondiale.

Dar la scurt timp dupa aceasta si-a schimbat domeniul de interes catre tenis de camp, aici castigandu-si faima.

In 1970 a castigat impreuna cu Ilie Nastase Turneul de Tenis de la Roland Garros, apoi numeroase alte turnee internationale de tenis alaturi de Ilie Nastase, Guillermo Villas si Adriano Panatta.

Dintre acestea amintim Campionatul Mondial de Tenis de la Sao Paolo din 1974 si a ajuns in finalele Cupei Davis de mai multe ori in anii 1970. width=Intre anii 1984 si 1993 a fost managerul lui Boris Becker, tenisman de renume mondial, iar intre 1998 si 2004 a fost presedintele Comitetului Olimpic Roman. In 1997 a primit titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Brasov ca o dovada de apreciere si recunostinta pentru activitatea sa de sprijinire a comunitatii din punct de vedere economic, financiar, de afaceri si caritabil

 

Speram ca v-a facut placere sa lecturati articolul si sa aflati atatea lucruri noi despre personalitati de valoare internationala ce isi au radacinile in frumosul oras Brasov.

Daca ajungeti in zona, va asteptam si la Hotel Alpin – Poiana Brasov pentru o cina delicioasa si un pahar de vin bun.

 width=Sursa 1

Sursa 2

Sursa 3