25 °CPoiana Brașov
Imagini live

Pastele, dincolo de granite!

 width=  Se spune ca prima data a fost semnul, cand acesta nu a mai putut exprima toate starile omului primitiv, a aparut sunetul, cand si acesta a fost insuficient pentru comunicare, s-au inventat cuvintele, cand ele au  devenit mici pe langa orgoliile si lupta pentru suprematie a omului, au aparut granitele.

Despartiti de granite, diferiti din punct de vedere social, cultural si mai ales economic, oamenii din intreaga lume, se aseamana din punct de vedere al sablonului sufletului. Cu totii luptam pentru iubire, visam la fericire si suntem inzestrati cu credinta.

Crestinii ortodoxi din intreaga lume, se pregatesc pentru sarbatoarea Pastelui. Cu totii asteptam cu emotie sarbatoarea Invierii Domnului Iisus Hristos, primind cu evlavie si piosenie lumina  sfanta.In intreaga lume crestina, Pastele este asteptat cu o multime de obiceiuri diferite de la o tara la alta sau de la o regiune la alta din aceasi tara.

 width=

Crestinii din Franta, in duminica Pastelui, la auzul clopotelor, se imbratiseaza in semn de bucurie. Copii inca de dimineata, cauta ouale ascunse prin gradina. Traditia spune ca cine gaseste cele mai multe oua, va avea noroc tot anul.

In Bulgaria, bunatatile de Paste, cozonacul, pasca, se prepara din faina, ouale si zaharul puse la geam din Saptamana Mare, astfel cine va manca din acele bunatati, va fi ferit de toate relele.

 width=

Germania vine cu un obicei destul de bizar. In ziua Pastelui, se ard brazii impodobiti de Craciun crezandu-se ca astfel s-au sters toate semnele iernii, lasand primavara sa coloreze natura.

In Marea Britanie, bisericile sunt impodobite cu flori, se consuma multa sunca si se organizeaza diferite concursuri, care mai de care mai amuzante, cum ar fi concursul de mancat clatite.

Grecii, oameni cu distractia in sange, in seara de Inviere, dupa slujba, mananca impreuna in biserica, prepartate traditionale precum drobul lichid, mairitsa o gustoasa supa greceasca.

 width=

Norvegienii, popor justitiar si foarte rational aleg ca in ziua Pastelui sa urmareasca filme si documentare sau sa citeasca carti criminalistice, pline de mister , in care de fiecare data raufacatorul este pedepsit. Aceasta traditie se numeste „Easter-Crime”.

Revenind pe meleagurile noastre, incarcate de traditie si credinta, obiceiurile difera in functe de zona. Astfel in Bucovina, in noaptea de Inviere se aprin „focuri de veche” ce se spune ca alunga spiritele rele. In Maramures si Muntenia se spune ca dupa slujba de Inviere barbatul este cel care trebuie sa aduca sfanta Lumina in casa. Daca femeia intra prima atunci vor avea ghinion tot anul. In Banat, gustoasele bucate gatite se mananca doar dupa ce au fost sfintite

 width=

Indiferent de zona, crestinii romani, participa la slujba de Inviere, iau lumina sfanta, raspund traditionalului „Hristos a inviat” adresat de preot, apoi cu lumina in suflet, se intorc acasa gustand din bunatatile pregatite.

In Poiana Brasov, la hotel Alpin, cu mancaruri traditionale, intr-o atmosfera de sarbatoare si in mijlocul unui peisaj de vis, sarbatoarea Invierii o sa va patrunda in suflet, aprinzand flacara sperantei.

 width=

GALERIE IMAGINI:

Surse: S1, S2, S3, S4, S5