24 °CPoiana Brașov
Imagini live

Let’s Do it Romania! Let’s Do It Brasov!

 width=

“Curatenie in toata tara intr-o singura zi” este motto-ul organizatiei Let’s Do It Romania.

Totul a inceput in Estonia in 2008, tara care a lansat conceptul de curatenie in toata tara intr-o singura zi. Actiunea s-a transformat rapid intr-o adevarata miscare sociala, idea fiind preluata de multe tari ca: Brazilia, Rusia, Finlanda, Ungaria, Bulgaria, Portugalia, s.a.m.d.

Actiunea se bazeaza pe voluntariat.
Definitia voluntarului din DEX este: persoană care se oferă să facă ceva dezinteresat, făcut de bunăvoie, nesilit de nimeni; liber consimțit.

Spre marea mea surprindere, am intalnit oameni cu spirit civic si oameni care nu se dau inlaturi de la actiuni voluntare.
Evident ca am intalnit si oameni superficiali care gandesc: “Pai de ce sa ma murdaresc eu pe maini” sau “Mai bine stau acasa si ma uit la TV”.
Dar, cand iesi afara, intr-un parc unde este verdeata, aer curat, flori, unde te poti relaxa iti place? Cand iesi la o plimbare in jurul orasului si vrei sa faci un picnic dar nu ai loc de gunoaie, iti place?

Ce ma intriga pe mine cel mai mult sunt oamenii care arunca gunoaie din masina, tigari, hartii sticle.
Nu o singura data am ales sa fac educatie oamenilor pe care i-am vazut facand asta. M-am ales numai cu apostrofari. Odata l-am reclamat pe unul cu un microbuz la politie. In fata mea a aruncat 1 pet de bere pe geam. L-am depasit si la primul filtru de politie m-am oprit si le-am povestit ce am vazut. Stiti ce s-a intamplat???
Soferul a primit o amenda destul de usturatoare. Sper ca alta data sa nu mai faca.

Sau oamenii care merg prin magazine si la raionul de paine le pipaie pana o gaseste el pe aia care ii place. Pai cum sa mai cumpar eu painea aia pe care si-au pus ei degetele pline de microbe si mai stiu eu ce? Dar asta e o alta poveste despre care vom povesti intr-un alt articol, educatia oamenilor care lasa de dorit.

 width=

Sa revenim la voluntariat si de ce sa devii unul? Ce ar trebui sa te determine?
• Asumarea unei responsabilitati
• Poti incerca o noua cariera, poti castiga experienta
• Vei cunoaste oameni noi care iti pot deveni prieteni, contacte noi
• Te vei simti util facand parte dintr-o echipa care ajuta la imbunatatirea ecosistemului
• Si cel mai important, pentru datoria morala de cetatean constiincios.

 width=

Actiunii Let’s Do It Romania i-au fost acordate urmatoarele premii:
• Gala Societăţii Civile: Premiu I – Comportament civic şi participare publică Marele Premiu – Proiecte şi campanii de voluntariat
• Romanian PR Award: Golden Award for Excellence, categoria „Organizaţii non-guvernamentale. Societate civilă.”
• Romania Green Business Gala: Premiu special pentru întreaga campanie „Curățenie în toată țara, într-o singură zi”!

 width=
Anul acesta actiunea de curatenie va avea loc pe data de 12 mai 2012 de la 08:00.

Cum va puteti implica?

Incepand prin a indentifica mormanele de gunoi din orasul tau si din imprejurimi. Se fac poze (toata operatiunea asta se cheama cartare) si apoi se intra pe site-ul http://www.letsdoitromania.ro/ unde urmati pasii pentru inregistrarea gunoaielor.

 width=

Campania de cartare Gaseste Gunoiul se inchieie pe data de 11 mai 2012.

Ziua de Curăţenie Naţională este 12 mai 2012, zi în care vor face curăţenie si tarile vecine: Bulgaria, Turcia si Moldova.

Pentru cei care doresc sa se inscrie in echipa voluntarilor, pot accesa linkul urmator: http://app.letsdoitromania.ro/user-register.jsf

 width=

sursa foto: Let’s do it Romania Facebook/ Flickr

GALERIE FOTO