34 °CPoiana Brașov
Imagini live

Legende si povesti din “Mica Transilvanie”(Tara Barsei)

 width=Tara Bârsei, denumită si Depresiunea Curburii Carpatice sau Depresiunea Brasovului este o regiune istorică si etnografică din sud-estul Transilvaniei, cu Brasov cea mai importantă localitate.Denumirea ,,Tara Bârsei” se pare că provine de la hidronimul ,,Bârsa”, care este unul din principalele cursuri de apă din depresiunea Brasovului, un râu care străbate Ţara Bârsei de la sud-vest la nord-est, vărsându-se aproape de Feldioara în râul Olt.

De la Bîrsa, numele regiunii a cărei capitală este Brasovul (ambele nume având probabil aceeasi origine) a derivat bîrsan (bârsană) care desemnează lână lungă si aspră (turcană).

Ţara Bârsei, faţă de Transilvania, nu este altceva decât o cetate mai mică între munţi. În această cetate naturală,la granita între Orient si Occident, s-au întâlnit drumurile istoriei şi civilizaţiilor, cu extraordinara lor infuzie etnică şi culturală, cu permanenta mişcare de oameni şi valori.
„Mica Transilvanie” cum i se mai zice, ascunde multe legende si povesti nestiute poate de multi. Am cautat si iata cum am adunat pentru voi cateva dintre cele mai frumoase si interesante povesti.

Pietrele lui Solomon
Pietrele lui Solomon desemnează cheile răului Solomon, care se învolburează pe lângă stâncile de după Şcheii Braşovului. Conform legendei, Solomon a fost un rege maghiar, care se zbătea să scape de urmăritorii săi turci pe aceste meleaguri. El a sărit cu calul peste prăpastia din defileul din Şchei, iar duşmanii au căzut toţi în apa care, mai apoi, i-a luat numele. Astăzi, mulţi dintre braşoveni aleg locul pentru relaxare şi grătare.
Marea de sub Tampa
Legende vechi spun că sub masivul Tâmpa s-ar afla o peşteră uriaşă, umplută de apă. Deşi nu există confirmări, se afirmă chiar că ar fi un imens lac de apă sărată.
 width=

Legenda Templului de la Şinca Veche
Cunoscut ca Templul Ursitelor, se bănuieşte că are o vechime de aproximativ 7000 de ani şi se presupune că ar fi aparţinut aceleiaşi civilizaţii care a întemeiat Templul Alb din Insula Şerpilor. Se găseşte lângă comuna Şinca Veche, sub dealul Pleşu. Este compus din încăperi de cult şi altare cu sculpturi ciudate, între care Steaua lui David, semnele Yin şi Yang. Turnul interior, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri şi seamănă cu o turlă fără acoperiş. Localnicii spun că pe acolo coboară energiile şi că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Râşnovului. A fost folosit ca loc de refugiu şi rugăciune de către călugării ardeleni hăituiţi de Maria Tereza în anii 1700, pentru a trece la catolicism.
 width=

Legenda Castelului Bran
Dracula, faimoasa legendă a vampirului din Carpaţi, a fost inspirată din faptele fostului domnitor al Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş (1431-1476). Pentru a impune ordine în ţară, el a recurs la metode brutale, extrem de sângeroase, de pedepsire a fărădelegilor. Cea mai cunoscută era trasul în ţeapă. De aici, negustorii saşi de la Braşov, care intraseră în conflict cu Ţepeş, au mai adăugat şi alte fapte abominabile, precum că se hrănea cu carnea şi sângele inamicilor. Invenţiile saşilor au rezistat peste ani, ajungând la urechile scriitorului irlandez Bram Stocker, devenind astfel sursă de inspiraţie pentru crearea celebrului personaj Dracula.
 width=

Stanca lui Dietrich
Legenda lui Dietrich este legată de ridicarea Castelului Bran. Se spune că piatra de temelie a castelului a fost pusă de către un cavaler teuton, pe nume Dietrich, pe undeva prin secolul 13. Teutonii urmăreau ca, prin această nouă fortificaţie, să apere porţile Transilvaniei şi să susţină eventuale noi cuceriri în zona exterioară Carpaţilor. Stânca pe care se ridica, iniţial, castelul a preluat numele cavalerului, fiind cunoscută şi acum ca „Dietrichstein”. Ulterior, către sfârşitul secolului 14, saşii din Ţara Bârsei au reconstruit fortificaţia, devenind ceea ce astăzi se vede a fi Castelul Bran.
 width=

Marea de sub Tampa
Legende vechi spun că sub masivul Tâmpa s-ar afla o peşteră uriaşă, umplută de apă. Deşi nu există confirmări, se afirmă chiar că ar fi un imens lac de apă sărată.
 width=

Statueta ucenicului de pe Biserica Neagra
Pe contrafortul din partea nordică a Bisericii Negre se află o statuie ciudată, înfăţişând un copil care parcă stă să cadă. Legenda povesteşte că acesta era un ucenic foarte talentat, care a stârnit invidia unuia dintre meşterii care lucrau la ridicarea bisericii. Acesta i-ar fi cerut să ridice ceva de pe cornişa zidului, iar când tânărul s-a aplecat, l-a îmbrâncit şi a căzut în gol. Statueta reprezintă omagiul adus de către colegii săi. Pe vremuri, pe aceeaşi parte a bisericii, se mai aflau şi alte trei statui, reprezentând un războinic, o femeie şi un leu, care, în timp, au fost distruse.
 width=

Bisericuta păgânilor
Pe drumul spre Poiană există o piatră stranie; popular, acel loc se numeste si astăzi ,,Bisericuta păgânilor”. Se spune că, în cele mai vechi timpuri păgâne, aici ar fi fost într-adevăr un templu.Despre acest loc se povesteşte că în timpul unuia dintre numeroasele asedii asupra Râsnovului, turcii au fost înfrânti iar câtiva călăreti refugiati s-au rătăcit în pădurile din apropiere. Deoarece se temeau că vor fi prinsi de locuitorii Tării Bârsei, s-au ascuns într-o pesteră. Astfel au rămas ascunsi o vreme în pădure si au ridicat o masă de piatră pentru ofrandă si o casă şi de aici numele locului, păstrat până azi, ,,Bisericuta păgânilor
 width=

 

Toate acestea demonstreaza inca o data ce tara frumoasa avem, plina de mistere si legende, cate lucruri sunt de vazut si de admirat!!

Va asteptam si la Hotel ALPIN – Poiana Brasov pentru un pranz delicios, o baie in piscina noastra olimpica sau un masaj de neuitat in centrul nostru SPA – VITARIUM SPA!!!!

Vizitati Romania!

 

http://www.youtube.com/watch?v=ixHf8hpXkPY&feature=player_embedded