6 °CPoiana Brașov
Imagini live

Legende din Tara Barsei II

 width=La multi ani! Bine v-am regasit in noul an! Iata ca deja au trecut primele zile ale noului an, febra sarbatorilor incepe sa treaca, copiii au fost cu Sorcova si Capra pentru ca noi sa ne incepem bine anul, fetele si baietii au parlit firul de porc pe soba pentru a afla daca sunt sortiti unul altuia, am avut buzunarele pline de orez pentru a avea un an bogat. Acum deja lucrurile au inceput sa isi intre pe fagasul normal, fiecare dintre noi consultandu-ne lista de rezolutii pentru anul 2013 si planuindu-ne actiunile pentru a ajunge sa bifam intreaga lista.

 

 

Ne-am gandit sa incepem noul an cu o alta serie de legende si edificii din zona Brasovului, ce au o poveste de spus.

 

CASA NEGUSTORILOR

In Piata Sfatului de astazi, sotia lui Valentin Hirscher, Apollonia Hirscher, a ridicat o cladire dedicata comertului, numita Casa Negustorilor sau Podul Batusilor (micii negustori care se ocupau de comertul cu amanuntul). La parterul casei erau ateliere mici si dughene in care mesterii si comerciantii prezentau produsele clientilor lor. Povestea spune ca aceasta Casa a Negustorilor a fost construita ca urmare a unei promisiuni facute de Apollonia pentru faptul ca fiica sa a fost salvata de la moarte de catre un gropar. Se pare ca micuta era in moarte clinica si s-ar fi trezit dupa ce a fost ingropata, dar a fost salvata de acest gropar, care incerca sa ii ia bijuteriile. width=Si pentru ca am vorbit despre negustori, trebuie sa amintim si faptul ca pe data de 3 ianuarie 1472 Stefan cel Mare acorda negustorilor brasoveni un mare privilegiu comercial si anume libertate comerciala deplina in toata Moldova si garantarea securitatii activitatii lor.

 

 

LACUL VRAJITOARELOR
Langa poarta din capatul Strazii Portii (Republicii – Modarom), la iesirea din Cetatea Brasovului, se afla un lac in care erau pedepsite vrajitoarele sau femeile banuite a fi vrajitoare. Femeile erau aruncate in apa avand greutati legate de picioare, iar multimea astepta sa vada daca se inecau sau nu (se credea ca vrajitoarele nu se pot inneca). Lacul a fost asanat la inceputul sec. al XIX-lea iar astazii este strabatut de bulevardul Eroilor. width=

 

FANTANA DIN CETATEA RASNOV
Cetatea Rasnovului a fost construita de catre satenii din Rasnov, Tohan si Cristian pentru a se puteaa adaposti in caz de invazie. Dar lipsa apei reducea timpul in care ar fi putut rezista. In 1625 s-a luat decizia saparii unei fantani in stanca pe care este ridicata cetatea. Fantana din cetate a fost sapata intre 1625 si 1640, iar legenda spune ca fantana a fost sapata de prizonieri turci care au lucrat la ea timp de 15 ani. Se spune ca acestia ar fi sapat peretii exteriori ai fantanii versete din Coran in scrierea cufica. width=

V-am tot spus ca zona Brasovului este o zona bogata in legende si povesti. Dupa cum observati, tolba  noastra cu locuri incarcate de istorii nu a secat inca. Hotelul Alpin din Poiana Brasov va invita si anul acesta sa ii calcati pragul pentru a descoperi povestile Brasovului, mai noi si mai vechi.

 width= width=

SURSE:

http://tarabarsei.eu/

http://brasov.stirionline.net/about/mituri-si-legende-brasovene/

http://www.rufeleinpublic.ro/2009/01/01/sorcova-vesela/

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:RO_BV_Casa_Negustorilor_.jpg

http://herutzu.wordpress.com/2011/06/04/brasov-city-2/