25 °CPoiana Brașov
Imagini live

Iubeste navalnic de Dragobete

Lupta dintre adeptii sarbatori Valentine’s Day si cei ai sarbatorii neaose Dragobete se acentueaza din ce in ce mai mult. Pe mediile sociale, cei pro sarbatoarea americana au invadat news feed-urile cu statusuri si fotografii cu inimioare, ciocolata, ursuleti si mesaje de dragoste. Cei pro sarbatoarea romaneasca au protestat prin statusuri pline de enervare, de dezaprobare, de culoarea negru si de miscari de protest pe aceasta tema (https://www.facebook.com/DRAGOBETEROMANIA?ref=ts&fref=ts ). Oricare dintre variante ar fi cea corecta, haideti sa  afam cateva chestiuni nu atat de cunoscute despre aceasta sarbatoare.

 width=Este o sarbatoare de origini slave si nu este documentata decat incepand cu anul 1774, daca ar fi sa credem Dictionarul explicativ al limbii romane. De fapt, exista multe teorii privitoare la provenienta acestei sarbatori, cat si asupra numelui ce il poarta. Cea mai convingatoare dintre ele este ca sarbatoarea dar si numele acesteia sunt de origine slava si vin de la numele zilei de dinainte de data de 24 februarie, Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul care in slava suna asa: Glavo-Obretenia. Romanii au adopat sarbatoarea sub mai multe nume (Vobritenia, Bragovete, Rogobete etc.) pana cand s-a impus varianta de nume pe care o stim si astazi: Dragobete.

 width=Unele legendele spun ca Dragobete era fiul Babei Dochia, un tanar ce jumatate parte omeneasca si celalata parte ingereasca. Altele spun ca era un tanar navalnic ce nesocotea fetele pe care le gasea singure in padure. Credinta populara spune ca pe 24 februarie toate pasarile si animalele se imperecheaza, incep sa isi construiasca cuibul iar Dragobetele era un protector al pasarilor si sarbatoarea in sine tinea de fertilitate si renasterea naturii. Tinerii si tinerele trebuia sa sarbatoreasca aceasta zi pentru a fi indragostiti pe durata intregului an.

 width=Din cauza diferentelor dintre calendarul gregorian si cel iulian, sarbatoarea avea loc fie pe 24 fie pe 1 martie. Tinerii si tinerele mergeau la cules de flori de primvara. Daca baietii gaseau fragi infloriti, ii ofereau fetelor. Tot in ziua de Dragobete, unii tineri deveneau frati de sange, iar fetele trebuia sa atinga un barbat din sat pentru a fi dragastoase intregul an. In unele locuri, se organizau petreceri adevarate cu mancare din belsug si dansuri.

Exista o serie de obiceiuri legate de aceasta zi: nu se taie animale sau pasari, nu se coase, nu se face munca campului, barbatii nu trebuie sa supere femeile, ultima zapada era stransa de fetele nemaritate in seara de dinainte pentru a o folosi in scopuri de infrumusetare si in realizarea de potiuni magice. Un alt obicei care merita mentionat este ca daca de Dragobete calci pe picioarele partenerului, pe durata intregului an vei detine rolul dominant in relatie. Se mai spune ca cei care sarbatoresc aceasta zi sunt feriti de boli pe intreaga durata a anului, iar lista obiceiurilor poate continua.

 width=In ciuda disputelor legate de corectiudinea adoptarii unei sarbatori similare de import, poate nu strica sa avem mai multe sarbatori legate de dragoste. Asa avem mai multe sanse de a deveni niste oameni mai buni si mai generosi.

Va asteptam la Hotel Alpin pentru a face o surpriza partenerului si pentru beneficia de oferta speciala din perioada 23-18 februarie, cand aveti reducere de 50% la terapiile din Vitarium Spa si 15% reducere la comenzile a la carte din cadrul restaurantelor noastre.

 width=Sursa

Sursa

Sursa