7 °C Poiana Brașov
Imagini live Tur virtual Cazare Restaurante Check-In

Inventii si descoperiri romanesti

 width=

Le folosim in fiecare zi fara sa ne gandim care este originea lor, a acestor lucruri care ne salveaza viata sau ne fac existenta mai usoara.
De la aviatie la medicina, exista numeroase descoperiri si inventii romanesti care sunt folosite de intreaga populatie a globului, care sunt indispensabile sau reprezinta baza altor mecanisme si/ sau obiecte de care ne folosim.

Dar oare, de cate ori ne-am intrebat care este originea lor, cine le-a creat, cine le-a inventat, cand, cum?

Stupefactia maxima intervine cand descoperim ca stiloul pe care il tinem in mana a fost inventat de un roman.
Da! Exact! Wow!

Si atunci, nu-ti vine sa te intrebi, sau mai exact sa iti reimprospatezi memoria (pentru ca noi am invatat deja la scoala primara toate aceste lucruri, dar cine le mai tine minte)? Memoria selectiva isi face datoria independent de vointa noastra.

Nu sunt de acord cu idea ca “romanii nu au descoperit niciodata nimic important”, o convingere defetista total eronata cu care traiesc multi dintre noi.
Lucrurile nu stau asa! Exista numeroase inventii romanesti fara de care omenirea nu ar avea o imagine buna, o viata mai usoara, toate acestea intr-un sens benefic.

 

Vom incerca in cele ce urmeaza sa va aratam cateva din cele mai importante descoperiri si inventii romanesti. Ordinea lor nu este importanta.

 

Bucurestiul a fost primul oras din lume iluminat cu petrol.

 width=

 

Insulina – este descoperita in anul 1921 de catre Nicolae Paulescu (profesor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti). Insulina reprezinta hormonul secretat de pancreas, care îndeplinește în organism rolul de regulator al cantității de glucoză din sânge. Paulescu este cel care a demonstrat eficacitatea insulinei in diminuarea hiperglicemiei si care a folosit insulina in tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de oameni.

 width=

 

In 1910 Hendi Coanda inventeaza avionul cu reactie care azi sta la baza celui mai sigur mijloc de transport modern, mai rapid si mai eficient.
In 1880, Dumitru vasescu construieste automobilul cu motor cu aburi.

 width=

 

In anul 1907, Grigore Antipa (biolog, zoolog, ecolog si profesor universitar roman – fondatorul Muzeului National de Istorie Naturala din Bucuresti) prezinta pentru prima oara dioramele biologice. Diorama este o reprezentare spațială a unei porțiuni de peisaj, în care se expun, în muzee, animale împăiate, manechine etc., în scopul înfățișării unui ecosistem. (dex.ro)

 width=

 

Gerovital – Ana Aslan: Doua nume care se leaga.
Medic roman specialist in gerontology si director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie, Ana Aslan a scos in evident importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital sau vitamina H3. Produsul geriatric a fost preparat in anul 1952 si brevetat in peste 30 de tari. Institutul National de Geronto-Geriatrie Dr. Ana Aslan a fost infiindat in acelasi an si este primul institut de geriatrie din lume.

 width=

 

Ideea conceperii primului stilou din lume ii apartine lui Petrache Poenaru, pentru care a obtinut brevetul in anul 1827, numindu-l “condei portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cerneala”. Aceasta inventie a revolutionat domeniul instrumentelor de scris.

 width=

 

Medicul Stefan Odobleja, creatorul psihociberneticii si parintele ciberneticii generalizate, publica in 1929 studiul “Metoda de transonanta toracica” in care enunta pentru prima oara legea reversibilitatii.

 width=

 

In anul 1930 Anastase Dragomir, un inventator roman din domeniul aviatiei, si-a concentreaza atentia pe siguranta aparatelor de zbor, si in mod special siguranta pasagerilor de la bordul lor. Acest lucru i-a adus obtinerea brevetul pentru “Cabina catapultabila” – scaunul ejectabil.
Lista poate continua, dar am vrut sa punctam unele dintre cele mai importante descoperiri romanesti.

 width=

 

 

Una dintre descoperirile prezentate mai sus o puteti gasi si la hotelul nostru.

In cadrul centrul Vitarium Spa – hotelui Alpin, puteti beneficia de programul “Ana Aslan – Anti Ageing Special”.

Terapiile pe care le contine acest program au ca scop detoxifierea corpului, regenerarea si ameliorarea calitatii pielii, incetinirea procesului de imbatranire, imbunatatirea circulatiei sangvine, aportului de oxigen vital organelor si pielii, optimizarea proceselor metabolice si sprijinirea proceselor de pierdere in greutate; combaterea sedentarismului, echilibrarea si armonizarea sistemului nervos.

Programul include:
• Consultatie medicala / evaluare functionala
• Analize de laborator (hematologice si biochimice)
• Testare alergica pentru Gerovital
• Terapie Gerovital injectabil
• 3 terapii personalizate / zi, in functie de patologia oaspetelui
• Dieta
• Raport medical final cu recomandari post terapeutice

Pentru detalii despre preturi sau rezervari accesati link-ul de mai jos.
http://www.hotelalpin.ro/contact

 

Va asteptam la Vitarium Spa – Hotel Alpin, locul unde rasfatul este la el acasa!!!!!!!

Sursa Foto
www.ibelieveinadv.comwww.flickr.comwww.wikipedia.orgwww.descopera.ro

 

GALERIE FOTO