25 °CPoiana Brașov
Imagini live

Incondeiatul oualelor – arta si traditie

 width= Pastele, sarbatoare invierii Domnului Iisus Hristos  se apropie, aprinzand in suflete noastre lumina iubirii, a intelegeri, a impacarii cu sine. Crestini din intreaga lume uita pentu o clipa de monotonia cotidiana in care ne afundam, se opresc din graba spre nicaieri si isi aduc aminte de adevarata insemnatate a acestei sarbatori.

Ouale rosii, cozonacii rumeniti, pasca cu multa branza, slujba de Inviere, traditionalul „Hristos a Inviat” definesc si dau farmec Pastelui.

Romanii, popor cu suflet de aur, minte sclipitoare si definiti prin credinta, au facut din traditionalele oua rosii de Paste o adevarata arta. Incondeiatul  oualelor a devenit traditie, adevarate gospodine mandrindu-se cu opere de arta, reprezentand stropi de suflet pictati intr-o maniera unica pe fragilul ou.

 width=

Ouale se incondiaza in joaia mare sau in vinerea seaca, reprezentand un obicei sfant. Se spune ca fiecare ornamentatie spune o poveste caracteristica zonei geografice. Culorile folosite pentru pictarea povestii alese, au diferite semnificatii. Astfel rosul, culoarea dominanta, semnifica viata, albul puritatea, galbenul raza de soare, albastrul imensitatea cerului.

Pictura zugravita pe un ou, este dominata de linii verticale, simbolul vietii, linii orizontale ce simbolizeaza moartea, linii drepte dublate ce reprezinta eternitate sau linii ondulate ce sugereaza puritatea. Astfel gravura prinde viata, fiind desenate semnul crucii, stele, soare, modele de tesaturi populare, ce transmit bucurie, smerenie si elogiaza sarbatoare Invierii Domnului.

 width=

Incondeiatul oualelor, o adevarata dovada de pricepere si rabdare, urmand niste pasi bine definiti. Astfel, ouale spalate, sterse cu otet, se pun la fiert, la foc domol pentru ca sa nu se crape coaja. Intre timp, in vase diferite se pregatesc culorile, fie din plante sau produse sintetice. Cu un condei, confectionat fie dintr-o pana de gasca sau din capatul incins la foc al unei lumanari se contureaza cu tus negru, pe ou fiert, sters si racit, desenului ales. Dupa care cu mare grija se incepe incondeierea oului cu motive florale sau ornamentale. La sfarsit, oul se introduce in vasul ce contine culoarea aleasa ca fond. Aceasta este cel mai simplu mod de incondeiere, numit monocrom.

 width=

Tehnicile folosite ce duc incondeiatul oualelor la nivel de arta, sunt mult mai complicate si contin multe secrete, care potenteaza misterul din spatele minunii unui asemenea ou.

Cu oua frumos incondeiate, de mainile celor mai pricepute gospodine, cu o multitudine de bunatati specifice Pastelui, intr-o atmosfera smerita si plina de credinta, Hotel Alpin te invita sa ciocniti  un ou si sa spuneti impreuna „Hristos a Inviat”.

comoara sufletului ca si a minti e sa iubesti pentru a putea ierta!!!!”

Paste Fericit!

 width=

GALERIE IMAGINI:

Sursa: S1 , S2, S3, S4 , S5