33 °CPoiana Brașov
Imagini live

Flacara olimpica arde la Brasov

 width=In urma cu o saptamana, pe 3 februarie a ajuns in Romania flacara olimpica ce va arde pe intreaga durata a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) ce va avea loc intre 17 si 22 februarie in judetul Brasov. Flacara a fost transportata intr-o lampa speciala, la bordul unei aeronave Olympic, iar delegatia a fost intampinata pe aeroport de un Comitet de primire in care s-au aflat si campioanele olimpice Violeta Beclea-Szekely si Laura Badea. 

http://www.tvrnews.ro/torta-olimpica-a-ajuns-in-romania–brasovul-organizeaza-festivalul-olimpic-al-tineretului-european_26750_video.html#view

Flacara olimpica a fost aprinsa pe 2 februarie in Atena, Grecia, unde in 1896 a avut loc prima editie a Jocurilor Olimpice moderne. Ce este interesant este faptul ca este pentru prima data cand aceasta flacara olimpica se aprinde pentru Romania. La festivitati au fost prezenti preşedintele Comi­te­tu­lui Olim­­pic şi Sportiv Roman, Octavian Mo­rariu, de ministrul Tineretului si Spor­tului, Nicolae Banicioiu, si de primarii Brasovului, Rasnovului si Predealului.

Torta olimpica a ajuns ieri, 10 februarie in Brasov la Casa Armatei la ora 18.00 si a fost inmanata lui Vlad Grigori care este capitanul echipei de hochei a clubului Corona Brasov.

Acesta si-a continuat drumul pana la Muzeul de Arta unde a inmanat torta olimpica lui Vlad Ionescu, un alt sportiv patinator performant.

 width=Sportivul a mers impreuna cu voluntarii FOTE catre Primaria Brasov si a predat torta fostei sportive Romica Pop-Damboianu, care a aprins flacara olimpica in cadrul unei ceremonii speciale. Romica Pop-Damboianu are 94 de ani, este din Brasov si pana in 1942 a fost campioana nationala la patinaj artistic. Este fiica Mariei Popp De Lemeny care este prima campioana la patinaj artistic a Romaniei in 1913, dar si prima brasoveanca ce a participat la o olimpiada – 1936 in Germania.

Melodia oficiata a competitiei este „Balada” lui Ciprian Porumbescu intr-o prelucrare a lui Emil Lassaria si  a fost intonata la aprinderea flacarii olimpice, urmata fiind de intonarea imnului national al Romaniei in interpretarea corului Unison.

 width=Flacara olimpica va fi expusa timp de o saptamana la sediul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman unde va putea fi admirata. Apoi,pe 17 februarie, alti sportivi importanti ai Brasovului o vor duce la Arena Sportiva Ion Tiriac a Liceului cu Program Sportiv pentru deschiderea oficiala a Festivalului Olimpic al Tineretului European, editia 2013. Ceremonia ce va dura 90 de minute va fi transmisa in direct pe TVR pe 17 februarie la ora 19.30. Intrarea va fi libera ca si accesul la toate competitiile din cadrul Festivalului Olimpic. La ceremonie vor lua parte si personalitati importante precum Jacques Rogge, presedintele Comitetului Olimpic International si Patrick Hickey, Presedintele Comitetului Olimpic European.

Pentru a oferi cat mai multor persoane ocazia sa urmareasca festivitatea de deschidere, se vor amplasa in Piata Sfatului mai multe ecrane de dimensiuni mari.

Brasovul asteapta mai mult de 1.500 de delegate din 45 de tari, sportive ce vor fi cazati in Poiana Brasov, in satul olimpic special amenajat. In Romania nu a mai fost o competitie sportiva atat de importanta din anul 1981. Pentru buna desfasurare a competitiilor a fost necesara amenajarea unui al doilea patinoar, iar acesta va fi deschis pentru public si dupa incheierea Festivalului Olimpic.

 width=Probele sportive vor avea loc in Braşov (hochei pe gheata), Poiana Brasov (schi alpin, patinaj viteza pe pista scurta si patinaj artistic), Predeal (snowboard si schi fond), Rasnov (sarituri cu schiurile) si Fundata Cheile-Gradistei (biatlon).

Pentru a putea consulta programul FOTE dati click AICI, iar pentru alte detalii puteti vizita pagina oficiala a evenimentului. Vineri, 8 februarie au fost lansate si aplicatiile gratuite FOTE 2013 pentru iPhone, iPad si smartphonuri disponibile in iTunes si Google Play. Aplicatia va ofera programul competitiei, iar in perioada competitiilor sportive, rezultatele vor fi actualizate in 30 de minute de la terminarea intrecerilor.

Sursa 1

Sursa 2 

Sursa 3 

Sursa 4 

Sursa 5  

Sursa 6

Sursa 7

Sursa 8