24 °CPoiana Brașov
Imagini live

Fata frumoasa a gerontologiei si geriatriei

 width=Cand spunem gerontologie si geriatrie, de obicei nu ne gandim la ceva frumos sau atragator. Astazi va vom arata fata frumoasa a acestui segment–cenusareasa. Astazi ne-am gandit sa va prezentam viata si activitatea Anei Aslan, cu siguranta cea mai cunoscute femeie de stiinta romanca.

Probabil nu stiati ca romanii sunt primii din lume care au infiintat in 1952 un Institut de gerontologie si geriatrie, la initiativa acestei femei extraordinare, Ana Aslan (De-abia in anul 1975 va lua fiinta un institut similar in SUA). Care era scopul acestui institut? Unul care este dintotdeauna printre interesele omenirii: prelungirea vietii, dar nu doar aceasta, ci si imbunatatirea ei.

 width=Dar cine a fost Ana Aslan?

S-a nascut pe 1 ianuarie 1897 in Braila si a fost mezina dintre cei 4 copii ai Sofiei si Margarit Aslan.

La 16 ani tatal ei moare si familia se muta in Bucuresti. Se hotaraste sa devina medic si pentru a o convinge pe mama sa, declara greva foamei si apoi se inscrie la Facultatea de Medicina.

Dupa terminarea Primului Razboi Mondial lucreaza alaturi de marele neurology Gheorghe Marinescu.

Incepand cu anul 1949 devine seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti, acesta fiind startul carierei sale de gerontolog. Incepe experimentele cu procaina (anestezic local) in afectiunile reumatice, cu rezultate extraordinare, care sunt comunicate Academiei Romane.

In anul 1952, alaturi de farmacista Elena Polovrageanu,  prepara vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric revolutionar brevetat in mai mult de 30 de tari. Apoi, in 1980 au inventat impreuna Aslavitalul, un alt produs geriatric.

 width=Pe langa asistenta medicala, prof. Ana Aslan a infiintat un camin de batrani numit “stationarul de lunga durata”. Deoarece refuza sa perceapa taxe pentru pacienti, regimul ceausist i-a imputat 1 milion si 500 de mii de lei in anul 1978 (valoarea tratamentelor oferite tuturor pacientilor de la infiintarea institutului), iar Ana Aslan este achitata abia cu 5 luni inainte de a muri, dupa 7 ani de tribunal.

 width=

Contactul direct cu pacientul era secretul Anei Aslan, lucru de a dus sa fie atat de solicitata pentru tratamente de atatia oameni obisnuiti dar si de diverse personalitati? Charles de Gaulle, Regele Fhad al Arabiei Saudite, Pablo Picasso, Salvador Dali, Pablo Neruda, Claudia Cardinale, premierul indian Indira Ghandi, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, John F. Kennedy si multi altii au fost tratati de faimoasa romanca.

A fost membru al Academiei de Stiinta din New York, al Uniunii Mondiale de Pofilactica si Igiena Sociala, membru onorific al Centrului European pentru cercetari medicale, presedinte al Asociatiei international de gerontologie, presedinte al Societatii romanesti de gerontologie etc., a primit nenumarate premii si distinctii.

Cu toate acestea, pentru ca a tratat si adapostit personalitati “burgheze”, membri ai unor familii proscrise (Ghica, Duca, Sutu), la moartea sa (20 mai 1988 – la 92 de ani), autoritatile romane si in special Elena Ceausescu i-au refuzat ultima dorinta: aceea de a fi inmormantata crestineste langa mama si fratele sau. Cu toate acestea, a doua zi dupa inmormantare, la capataiul cercetatoarei a aparut o cruce pe care era inscris numele acesteia. Un ultim omagiu.

 width=Astazi, lista de asteptare la Institutul de geriatrie si geontologie Ana Aslan este deja plina pe 3-4 luni, iar solicitarile primite de la pacienti din afara tarii sunt refuzate din cauza numarului mult prea mare de cereri interne.

Vitarium SPA – Hotelul Alpin va pune la dispozitie tratamente impotriva imbatranirii cu produse Ana Aslan (Anti ageing special). Acest program are ca scop detoxifierea organismului, regenerarea calitatii pielii, incetinirea procesului de imbatranire, imbunatatirea circulatiei sangvine, optimizarea proceselor metabolice, armonizarea sistemului nervos si nu numai acestea. Va asteptam sa luptati impotriva trecerii anilor alaturi de produsele Ana Aslan.

  width= width=

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ixHf8hpXkPY

 

Sursa articol:

http://www.ana-aslan.ro/index_en.htm

http://edituramateescu.ro/2012/01/prof-dr-ana-aslan-secretul-tineretii/

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ana_Aslan

https://www.amazing-cosmetics.eu/ana-aslan/

http://www.aslan.info/e/ana_aslan/childhood_adventures.html

http://www.mediafax.ro/economic/udrea-vrea-sa-dubleze-incasarile-din-turismul-medical-din-2015-8495658

http://edituramateescu.ro/2012/01/prof-dr-ana-aslan-secretul-tineretii/

http://www.farmec.ro/cutiuta-de-farmece/evolutie-produse-game/gerovital-h3–eid275.html