22 °C Poiana Brașov
Imagini live

Desertul perfect – Papanasi cu dulceata de visine

 width=De ce cu dulceata de visine?

Pentru ca este combinatia perfecta, pentru ca este ca si cand ai comanda mici fara mustar si o bere rece sau bors fara leustean.
Desigur ca alegerea dulcetei ramane la latitudinea consumatorului (sigur exista cineva care prefera dulceata de afine sau capsuni), dar dulceata de visine este in top.

Papanasii cu dulceata este tipul de desert care este cel mai comandat in majoritatea restaurantelor, inclusiv la noi la ALPIN.

Facand un mic sondaj de-a lungul timpului, am constatat ca lumea evita sa il prepare acasa gandindu-se ca este prea complicat sau daca il gatesc, nu il fac corect. A nu se confunda papanasul cu o simpla gogoasa. Pana si ingredientele difera.

Va vom prezenta o reteta simpla si corecta.

Aveti nevoie de urmatoarele ingredinte:
• 500 gr branza de vaci proaspata
• 200 gr faina
• 2 oua
• 100 gr zahar
• 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
• Coaja rasa de la 1 lamaie
• 1 lingurita de zeama de lamaie
• Un praf de sare
• Un pliculet de zahar vanilat
• 2 linguri de gris
• Smantana
• Dulceata
• Ulei pentru prajit

Aceste ingrediente sunt pentru 10 bucati.

Intr-un bol amestecam branza, zaharul, bicarbonatul stins cu lingurita de zeama de lamaie. Apoi adaugam ouale, praful de sare, coaja de lamaie, zaharul vanilat si grisul. La sfarsit punem faina, tocmai pentru a evita formarea cocoloaselor. Grisul are rolul de a aera textura compozitiei.
Se framanta bine. Cum ne dam seama ca este aluatul perfect? Nu trebuie sa se lipeasca de degete, dar nici sa nu fie prea tare. Daca se lipeste de degete, mai adaugati 1 sau 2 linguri de faina.

 width=Va rezulta un aluat tocmai bun de modelat pe care noi il vom imparti in 10 parti. Sau…mai multe. Cate dorim. Dimensiunea lor nu este nici standard, nici obligatorie.

Formam bilele din aluat, atat cat sa fie de marimea unei bile de biliard. Cu ajutorul degetului aratator formam o gaura in mijlocul bilei.
Daca nu sunteti suficient de indemanatici, puteti realiza din aluat un blat de grosimea a 2 degete pe care il puteti perfora cu ajutorul unui borcan mai mare. Cel putin asa vor fi toti egali!

 width= width=Din aluatul ramas formam un numar egal de bilute, de gogosi mici.

Dupa ce am terminat operatiunea de portionat, trecem prin faina bucatile obtinute.
Se pune uleiul la incins.

Mare atentie!!!!!!!!!!!!!!!
Daca uleiul nu este incins suficient, papanasii vor fi imbibati in ulei.
Daca uleiul este prea incins, acestia nu se vor praji in interior.
Temperatura optima este de 140 de grade.

 width=Papanasii se prajesc pe ambele parti la foc mediu pana se rumenesc. Deci NU la foc iute!

Pe masura ce ii scoatem din tigaie, ii asezam pe un servetel de hartie ca sa absoarba excesul de ulei.

 width=Apoi prajim si mini gogosile.

Pe o farfurie mare se aseaza 2 bucati peste care se toarna smantana din belsug, se aseaza mini gogoasa si dulceata de visine.

Va uram pofta buna si va asteptam la Alpin cu mare drag!!!!

 width=

 width= width=

 

Sursa foto:
Dream a little dream of me.
Fursecuri cu scortisoara