12 °CPoiana Brașov
Imagini live

Cum a ajuns Brasov sa fie Brasov?

 width=Orasul de sub Tampa atrage mii si mii de vizitatori de-a lungul unui an. Originea numele orasului este destul de neclara, dar se pare ca a detinut mai multe nume, printre care Corona si Brasu.

 O legenda spune ca cele 2 denumiri Corona si Brasov s-ar explica prin legenda regelui maghiar Solomon. Acesta si-a ingropat coroana langa un copac si de aici ar fi provenit expresia slava “crono na grad tschop-lita”, din crono derivand Corona, iar din bradBra(d)sov. Profesorul Pavel Binder explica in 1964 ca cele doua denumiri s-au suprapus in timp: Corona era cetatea, iar Brasov imprejurimile acesteia.

Un alt etimologist considera ca numele Brasov este legat de bîrsă /bârsă, cu variantele bîrță /bârță.

Ipoteza turco-bulgara sustine ca numele orasului – in ungureste Brassó – provide din Bara-su si inseamna „apa tulbure”.

Alţi istorici spun Braşovul a primit numele după un râu cu acelaşi nume. Alţi cercetători derivă numele de la cetatea Brasovia de pe Tâmpa.

 width=

In 1234 apare numele de Corona, acest an fiind anul in care abatele Fredericus cunoaste „Claustra Sororum «in Hungaria assignata est paternitas» Dyocesis Cumanie Corona”.

In 1252 regele Bela al IV-lea doneaza fiului lui Akadas o proprietate localizata intre pamanturile romanilor de Carta, cele ale sasilor de Barasu si cele ale secuilor de Sebus. In 1271 se mentioneaza numele de Brasu care face referire la localitatea Brasov sau la Tara Barsei.

Apoi se mentioneaza din ce in ce mai des municipiul:  Brașov (1294),  Brassov (1295),  Brasso (1309),  Brassou (1331), Korona (1336) etc.

 width=

Un lucru stiut nu de foarte multi este faptul ca timp de 10 ani – intre 8.09.1950 si 24.12.1960 – Brasovul s-a numit Orasul Stalin si a fost capital regiunii cu acelasi nume. Initial se avusese Sibiul in vedere pentru o astfe de “onoare”, dar se pare ca s-au razgandit din cauza faptului ca nu suna bine “Salam de Stalin”…

 width=

Iata cateva cuvinte ce provin de la numele Brasov: Brașovean-Negustor care vindea mărfuri de Brașov, Brașoveancă-Căruță sau trăsură mare cu coviltir, Brașoave-minciuni, palaver, Ladă de Brașov-Ladă produsă în Brasov, bogat ornamentată în culori și foarte solidă.

 

Oricare ar fi originea reala a acestui minunat oras, cert este faptul ca Brasovul este unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei. Hotel Alpin va asteapta sa va retrageti in intimitatea camerei dvs. de hotel dupa o vizita indelungata pe strazile de vis ale Brasovului.

 width=

Sursa 1

Sursa 2

Sursa 3

Sursa 4