24 °CPoiana Brașov
Imagini live

Casa Muresenilor – la o ceasca de cultura

 width=

Brasovul este considerat unul dintre cele mai frumoase si pline de istorie orase ale Romaniei, fiind o adevarata carte de vizita ce prezinta cultura, obiceiurile si traditiile intregii natiuni.

Orasul de la poalele Tampei reprezinta o adevarata atractie turitica, vizitata anual atat de turisti romani cat si veniti din alte tari care raman impresionati de frumusetea Brasovului, promitand ca se vor intoarce ori de cate ori vor avea ocazia.

Cum in Brasov frumusetea se imbina perfect cu civilizatia si cultura nu doar ochii se vor bucura de un peisaj mirific ci si mintea,avand la dispozitie o multime de informatii istorice, culturale si nu numai, care va vor imbogati cultura.

 width=

Unul din aceste locuri, un adevarat sanctuar de istorie, cultura si frumusete, aflat in mijlocul Brasovului este Casa Muresenilor. Situat chiar in Piata Sfatului, acest comoara culturala, iti va aduce in prim plan doua figuri marcante ale istoriei cu culturii romane: Iacob Muresianusi Andrei Muresianu.

Infiintata in anul 1968, ca urmare a unei donatii facute de catre urmasii celor doi faimosi membrii ai familiei Muresenilor, muzeul ce poarta acelasi nume, gazduieste o valoroasa colectie de mobilier, tablouri, sculpturi si mai ales o arhiva de o nepretuita valoare culturala,  de peste 25000 de documente.

Cladirea care gazduiese muzeul Casa Muresenilor dateaza din secolul al XVI-lea si se incadreaza in stilul neoclasic, apartinand marelui Andrei si Iacob Muresianu.

 width=

Se spune ca o persoana care nu isi cunoaste istoria nu poate sa-si inteleaga prezentul si mai ales sa-si construiasca viitorul, astfel daca uneori din lipsa timpului liber sau fiind prea coplesiti de problemele cotidiene nu reusim sa punem mana pe o carte de istorie, haideti sa incercam sa ascultam povestea spusa de unele locuri si monumete, potolindu-ne astfel setea de cunoastere.

Andrei Muresianu este un poet si un  revolutionar transilvanean ce a trait intre anii 1816-1863 fiind autorul celebrei poezii „Un rasunet” ale carei versuri au devenit Imn al Romaniei din anul 1990.

 width=

Iacob Muresianu este unul poet, publicist, gazetar, om de politica si membru de onoare al Academiei Romane, traind intre anii 1812-1887, influentand radical modul de gandire din acea perioada zdruncinata politic, social si cultural.

Muzeul Casa Muresenilor te invita intr-o incursiune in timp, acum aproximativ doua secole, in casa acestor doua figuri marcante ale culturii romanesti, bucurandu-te de un strop de rasfat intelectual.

 width=

Cele patru camere ale Casei Muresenilor prezinta nu doar crampeie culturale din viata familiei Muresianu, ci si din viata socio-culturala ce se desfasura in Brasov in perioada secolului al XIX-lea.

Hotel Alpin va invita sa treceti pragul Casei Muresenilor, luand astfel o lectie de istorie si cultura intr-un mod relaxand si intr-un spatiu rupt parca dintr-o poveste. width=

Galerie imagini:

Surse: S1, S2, S3, S4