24 °CPoiana Brașov
Imagini live

Campionatul European de Fotbal (EURO/CE)

 width=

Fotbalul este sportul rege in majoritatea tarilor din Europa. Astfel, a aparut Campionatul European de Fotbal (Euro sau CE), care este un turneu de fotbal ce se desfasoara o data la patru ani intre echipele nationale de fotbal ale statelor ce sunt membre UEFA.

Campionatul European de Fotbal s-a organizat pentru prima data in anul 1960 si s-a desfasurat intre 6 si 10 iulie în Franta. Au intrat in competitie doar 17 echipe nationale, lipsind unele nume mari intre care Germania de Vest, Italia si Anglia. Meciurile s-au jucat pe stadioanele Parc des Princes din Paris si Stade Vélodrome din Marsilia.

La fiecare editie a o alta natiune primeste dreptul de a organiza Campionatul European de Fotbal. Aceasta este aleasa de UEFA in urma unei competitii intre mai multe tari. La turneul final iau parte echipele care s-au calificat in rundele de calificare, în total 16 echipe.

Acestea se impart in 4 grupe a cate 4 echipe. Fiecare echipa din fiecare grupa joaca cu fiecare dintre celelalte echipe din grupa, având loc în total trei meciuri de echipa. Primele doua echipe din fiecare grupa se califica pentru sferturile de finala. Aici intervine sistemul eliminatoriu, adica învinsul fiecarui meci iese din turneu.

 width=
La sfârsitul anilor ’90, Asociatia Internationala de Fotbal a incercat diferite metode pentru a evita stabilirea echipei învingatoare prin executarea loviturilor de departajare. Este foarte neplacut pentru oricare club sa piarda in acest fel un meci.

Metodele au constat în încheierea jocului în prelungiri, mai devreme de cele 30 de minute obtinute. Fie când se marcheaza primul gol (golul de aur), fie la sfârsitul primei reprize de prelungiri, atunci cand una dintre echipe are în acel moment avantaj pe tabela de scor (golul de argint). Aceste experimente au fost retrase destul de repede din uz.

Golul de aur a fost folosit la Campionatul Mondial din 2002 (Coreea de Sud-Japonia), iar golul de argint la Campionatul European din 2004 (Portugalia).

 width=
In ultimii ani, FIFA se gandeste sa reintroduca golul de aur intrucat echipele joaca mai mult sa nu primeasca goluri (in aparare) decat sa marcheze (in atac).

Cele mai multe trofee EURO au fost castigate de catre Germania – 3 titluri, urmata de Spania, cu 2 titluri.

Cel mai bun rezultat al Romaniei la Campionatul European de Fotbal a fost calificarea în sferturi în anul 2000. România a mai participat la Euro 1984 si la Euro 1996.

Republica Moldova nu s-a calificat niciodata la campionatul european, dar cea mai buna clasare a obtinut-o în grupele de calificare ale Euro 2004, când a obtinut locul 4 (penultimul).

 width=
Ultima editie a Euro a avut loc in anul 2008 iar tarile gazda au fost Austria si Elvetia. Castigatoarea trofeului a fost Spania. Aceasta echipa a învins Germania cu 1:0 prin golul lui Fernando Torres în fata a doi germani.
Zilele acestea suntem in plin Campionat European de Fotbal. Tarile gazda sunt Polonia si Ucraina.

Incepand cu data de 8 iunie oaspetii nostri pot viziona meciurile EURO 2012 in: Adolescent Club Garden Terrace, Caffeteria – Hotel Alpin.

  width=

Puteti gasi mai jos programul meciurilor.

http://www.hotelalpin.ro/2199/meciurile-euro-2012

sursa foto:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/57/UEFA_Euro_2012_logo.svg