Ai grija de identitatea ta virtuala!
Intr-o realitatea mult prea tehnologizata, unde se pune din ce in ce mai mult accent pe inteligenta artificiala, nascuta intr-un calculator, am ajus sa ne construim identitati virtuale, cu care putem sa interactionam cu oameni de la distanta sau sa rezolvam adevarate probleme doar cu cateva clickuri.
Cum securitatea personala devine din ce in ce mai greu de aparat si il numea virtuala exista posibilitatea sa-ti fie furate date, manipulate, iar acest lucru sa aiba repercursiuni grave asupra realitatii cotidiene.
Pentru a putea avea acces la unele facilitati bancare, pentru a putea socializa pe anumite site-uri, pentru a face cumparaturi online, pentru a putea urmari serialele si filmele preferate, trebuie sa ne facem anumite conturi online unde este necesar sa ne lasam niste informatii personale.
Aceste conturi online, asa-zisa identitate virtuala, ce se identifica printr-un nume(id) si o parola, trebuie maxim securizate. Unii pirati ai internetului, hackeri din ce in ce mai profesionisti, vaneaza orice slabiciune a noastra, si reusesc sa ne sparga conturile create virtual, folosindu-le dupa propriul plac. In asemenea situatii, contrurile noastre bancare se pot golii usor, putem sa ne trezim cu credite sau fara prieteni datorita unor glume proaste facute-n numele nostru.
Pentru multi dintre noi, lumea sinuoasa si aproximativ noua a internetului reprezinta o adevarata provocare, greu de patruns. Astfel amenintarea hackerilor poate sa devina realitate daca nu stim sa ne protejam identitatea virtuala.
In acest caz trebuie sa tinem cont de unele reguli elementare care ne vor avuta, chiar si pe cei mai nestiutori in ale internetului, sa ne ferim de ochiul ager si alert al piratilor online.
Pe siteurile de socializare, de vizionat filme online, sau orice alt site ce nu necesita informatii reale, este preferat sa nu folositi numele dvs intreg, ci doar prenumele sau unele diminutive.
In alegerea parolei nu este recomandat sa folosim nume proprii sau date si informatii personale. In lumea virtuala trebuie sa fim reticienti, asa-zisii prieteni virtuali pot afla usor informatiile necesare care duc spre parola ta. In alegerea parolei folosste o inlanturile de caractere, litere si cifre, fara o anume semnificatie. Aceasta parola nu o pastra intr-un banal document pe calculator, acolo unde poate avea usor acces oricine.
Unele site-uri ale bancilor sau a uneor magazine online, iti cer contul bancar, sau anumite date ce conduc spre un depozit financiar. Nu te lasa influentat de aspectul unui site, de preturile atractive sau de ofertele uluitoare. Daca este strict necesar sa oferi acele date, cauta niste metode de a vedea daca siteul este real, suna la un numar de contact, cauta alte informatii despre el pe internet.
Pe un site de socializare, in discutie cu un posibil prieten virtual sau pe mail, cand primiti un mesaj atractiv, nu descarcati in propriul calculator imagini, melodii, daca nu sunteti sigur ca persoana care vi le-a trimis va vrea binele. In spatele acestora pot sta unii virusi ce va infesteaza calculatorul si va fura toate datele de pe el.
Cand aveti nevoie de o informatie de pe mail sau alt cont online si sunteti departe de calculatorul personal, aveti grija ca atunci cand va logati de la un prieten, persona binevoitoare sau de la un interent-cafea, aveti grija ca datele dvs sa nu ramana inregistrate. Debifati casutele care va intreba daca doriti ca parola dvs sa fie memorata.
Acestea au fost doar cateva reguli elementare de care Hotel Alpin va invita sa tineti cont pentru securitatea identitatii dvs virtuale si pentru linistea realitatii cotidiene
GALERIE IMAGINI