Unica citadela medievala europeana locuita – Sighisoara
In ultimii ani toti ne grabim sa facem rezervari pentru city break-uri sau concedii in orase muzeu, din tari pe care noi le consideram a fi bogate in vestigii si locuri demne de vizitat. Poate e nevoie sa ne reamintim ca totusi, in Romania sunt destule orase sau sate muzeu care merita intreaga noastra atentie. Si este de datoria noastra sa ne cunoastem tara si minunatiile pe care le are.
In Romania sunt mai multe cetati medievale de poveste pe care trebuie sa le vizitati. Stiati ca in tara noastra este localizata singura cetate medievala din Europa care este locuita inca? Stiati acest lucru?
Citadela Sighisoara, pentru ca despre aceasta cetate este vorba, este centrul istoric al orasului Sighisoara, a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Mondial al UNESCO inca din 1999. Acest lucru s-a intamplat datorita amintirilor cu o vechime de 850 de ani pe care cetatea le detine despre istoria si cultura saxonilor transilvaneni. Si este singurul oras din Romania care se afla in patrimoniul UNESCO. Interesant, nu-i asa?
Prima atestare documentara a acestui loc dateaza din anul 1280 si a fost sub numele de Castrum Sex. Apoi a avut diverse alte nume, printre care si Schassburg.
Epoca de aur a acestui oras a fost in secolele XV-XVII, perioada in care a devenit un centru important din punct de vedere cultural, politic si economic. Iar sistemul de aparare al acestui centru includea un zid lung de 930 m, completat de 14 turnuri de aparare si 5 bastioane de artilerie.
Astazi, din sistemul de aparare au mai ramas 9 turnuri, 2 bastioane si o parte a zidului interior. Insa viata culturala este infloritoare. Cetatea este vizitata intens pe intreaga durata a anului nu doar pentru frumusetea cladirilor, dar si pentru evenimentele care au loc aici. Este unul dintre acele putine locuri din lume in care istoria paseste pe strazi imbracata in costume medievale, cu scuturi, buzdugane, securi sau lanci.
Minunatia de cocos din Turnul cu Ceas inca mai spune cum va fi vremea in cetate. Atunci cand cocosul este nehotarat si se duce cand spre stanga, cand spre dreapta, e clar: vremea este instabila. Daca ciocul cocosului este spre cetate, va fi timp frumos. Daca ciocul pasarii este spre orasul din vale, vesti rele: va ploua sau va ninge, in functie de luna din an.
Din Brasov pana in Sighisoara sunt 117 km, iar in drum spre cetate puteti sa opriti si la Cetatea Rupea, care este una dintre cele mai vechi din Romania. Aveti mai jos harta pentru a va putea ghida mai usor.
Pentru ca drumul este presarat cu multe alte locuri frumoase care va vor convinge sa le vizitati, va asteptam la Hotel Alpin Poiana Brasov pentru o masa copioasa inainte de a purcede. Restaurantul Forest Lounge va asteapta cu mancaruri traditionale romanesti, care va vor introduce in atmosfera autentica de demult.
Anul acesta aveti ocazia de a oferi persoanei iubite cel mai frumos Martisor, un sfarsit de saptamana la Alpin in care puteti veti beneficia de oferta noastra, insotit de o plimbare catre destinatia plina de istorie si frumusete arhitecturala, pe care am prezentat-o in articolul prezent.
Va asteptam!
Sursa foto Pinterest