Transfagarasan – drumul din nori
Fenomenala sosea care serpuieste pe crestele muntelui face acest traseu sa fie inca o dovada ca Romania este o tara minunata din multe puncte de vedere, o tara care asteapta sa o descoperiti.
La initiativa fostului dictator Nicolae Ceausescu, care a vrut să asigure un drum strategic peste munți, Transfagarasanul a fost construit intre anii 1970 si 1974, inaugurarea oficiala avand loc in data de 20 septembrie 1974.
Traseul masoara 151 de km, leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania, si incepe in dreptul comunei Bascov langa Pitesti, judetul Arges pe DN7C în direcția orașului Curtea de Argeș, si se termina în apropierea comunei Cârțișoara, judetul Sibiu, la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov.
Drumul este construit peste Munții Făgăraș, cel mai înalt lanț muntos din România, care face parte din Carpații Meridionali, este un drum asfaltat care în apropierea tunelului de lîngă Lacul Bâlea, ajunge la altitudinea de 2042 m. Transfăgărășanul este situat pe locul al doilea ca altitudine în România după șoseaua Transalpina (DN67C) cu 2145 m din Munții Parâng. Despre Transalpina vom scrie un alt articol!
Circulatia rutiera este permisa doar intre lunile iulie si octombrie, in restul anului drumul fiind inzapezit, dezăpezirea lui fiind nepractică. Chiar si pe timpul verii traseul necesita o atentie deosebita din partea soferilor, deoarece drumul prezinta numeroase viraje gen “Ac de par”, unde limita de viteza este de 40km/ h.
Deasemenea, exista portiuni de drum cu pericol de căderi de pietre sau portiuni de drum unde circulatia este interzisa pe timpul noptii intre 21h si 7h (in zona Cascadei Balea).
Traseul parcurs drumul atinge urmatoarele obiective: hidrocentrala de la Vidraru, apropierea cetății Poenari, Barajul Vidraru, lacul Vidraru, Cascada Capra, strabate Munții Făgăraș prin tunelul Bâlea (cel mai lung tunel din România – 887m), apoi trece prin rezervația naturală Golul Alpin și Lacul Bâlea si trece pe langa cascada Bâlea (cea mai mare cascada în trepte (68m) din Romania, aflata la altitudinea de app. 1230 m.
În timpul iernii, de obicei de la 1 noiembrie până în 30 iunie când Transfăgărășanul este închis circulației rutiere, la Lacul Bâlea se poate ajunge cu telecabina, de la cabana „Bâlea Cascadă” din apropierea cascadei Bâlea, unde turistii vor gasi atractivul hotel de gheata.
Transfagarasanul este una dintre destinatiile turistice cu care Romania poate fi identificata. Spectaculosul traseu format din serpentine, viaducte si tuneluri atrage mii de turisti romani si alte nationalitati.
Binecunoscutul realizator tv al emisiunii Top Gear, britanicul Jeremy Clarkson a spus despre Transfagarasan ca “Acesta este cel mai bun drum din lume! Romania iti multumim ca ai acest drum”.
In anul 2011 cei de la Top Gear au realizat in Romania o editie speciala a emisiunii lor. Nu mare le-a fost mirarea cand au ajuns la Mamaia si au vazut expozitia de masini care trona in fata hotelului Rex, sau cand au vazut impunatoarea cladire a Casei Poporului. Sau cand au fost depasiti pe autostrada de o Dacie!! Cred ca e o gluma totusi !!
Din Poiana Brasov, din fata Hotelului Alpin pana la intrarea pe Transfagarasan sunt 114 km pe care ii veti parcurge in maxim 2h, avand in vedere respectarea tuturor limitelor de viteza si a complexitatii drumului.
Speram ca v-a placut articolul nostrum!!
Asteptam comentariile voastre!!
GALERIE FOTO
Surse foto:
FLICKR : cdorob, kickem, adriancherciu, paul_white, ioja, cameliatwu, asa_mai_zic_si_eu, alinfoto, 25328277@N02, 27670217@N05