34 °CPoiana Brașov
Imagini live

Tortura medievala la Castelul Bran

 width=Incepand cu saptamana trecuta pana pe 14 octombrie, in Castelul Bran are loc o expozitie neobisnuita. O expozitie de instrumente de tortura. Ne-au trecut fiori pe sira spinarii cand am aflat. Dar, totodata ne-a si trezit interesul si am simtit un imbold de a ne duce sa le „admiram”.

Reprezentantul Castelului Bran spune ca vor fi expuse intrumente precum:
Fecioara de fier, Leaganul lui Iuda, Scaunul de interogare, spargatoare de capete, de genunchi, fierastraie, catuse si lanturi din fier si multe altele care cu siguranta va vor infiora la gandul ca in trecut au fost folosite pentru a pedepsi persoane mai mult sau mai putin vinovate de vreo infractiune a vremii.

Daca doriti sa vizitati aceasta expozitie, iata preturile pentru bilete:

Adulti: 10 lei
Elevi peste 16 ani: 6 lei
Interzis copiilor sub 16 ani.

Curiozitatea ne-a impins sa cautam sa aflam cum se foloseau cateva dintre instrumentele de tortura, desi subiectul nu este tocmai… relaxant. 

1.    Leaganul lui Iuda
 width=
Acest instrument de tortura era dintre cele mai ingrozitoare. Cruzimea judecatorilor atinsese niveluri teribile. Era sub forma unui scaun inalt, cu 3 picioare, care se termina intr-o piramida cu laturile extrem de bine ascutite. Nefericita victima era asezata pe acea piramida, iar gravitatia si propria greutate a victimei duceau la bun sfarsit tortura. In cazul in care victima nu era destul de grea, i se atarnau greutati de picioare…

2.    Fecioara de fier
 width=
Acesta era un instrument de tortura preferat de inchizitorii medievali. Consta intr-o cusca de metal sub forma de fecioara. Acest sarcofag avea pe interior un sistem complicat de ace, care, dupa inchiderea usii custii, intrau incet in corpul condamnatului.
Dar aceasta nu ii aducea moartea imediat, pentru ca inchizitorii trebuiau sa scoata marturisirile de erezie dorite. Victima putea agoniza chiar si doua zile.

3.    Scaunul de interogare
 width=
Pentru a smulge marturisiri din partea femeilor (dar nu numai) banuite de vrajitorie sau adulter, era in mod special folosit acest scaun metalic de temut.
Victimele erau imobilizate pe scaun, unde erau strapunse de sute de ace; dar
aceste ace nu provocau rani letale.
Si fiindca un astfel de chin nu era suficient, sub scaun se aprindea focul, iar metalul de sub condamnat se incingea si ardea pielea. Chiar si daca supravietuiau acestor suplicii, victimele mureau in maxim 2 ani din cauza traumelor.

Desigur ca nu am vrut sa va ingrozim cu aceste descrieri, desi probabil efectul acesta a fost. Singurul lucru pe care am vrut sa il facem a fost sa va reamintim o fila din istoria omenirii.

 width= width=

Daca sunteti amator de senzatii tari, va invitam la Hotelul Alpin unde va vom tortura nu cu vreunul dintre instrumentele descrise mai sus, ci cu minunate delicatese culinare si cu o atmosfera de relaxare ce va va convinge sa mai veniti si alta data. Mai mult, de la hotelul nostru puteti ajunge in scurt timp la Castelul Bran pentru a vizita terifianta expozitie.

 

Sursa foto:

http://www.bran-castle.com