Noi descoperiri arheologice la Biserica Neagra
Nicolae Iorga spunea: „Un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii”.
Avand in vedere acest citat, cat si istoria glorioasa a tarii noastre care a fost povestita de-a lungul timpului in cuvinte de aur in proza si versuri, trebuie sa oferim, din cand in cand hrana mintii cautand si afland informatii corecte si documentate despre istoria tarii noastre.
Anul acesta, arheologii romani au facut o descoperire extraordinara care se pare ca a devenit o piesa importanta in puzzle-ul istoriei tarii noastre. Biserica Neagra din Brasov, pe langa faptul ca este o atractie turistica cunoscuta international, reprezinta si un reper istoric important care naste intrebari fara raspuns chiar si pentru istorici.
Biserica Neagra isi scrie istoria din jurul anului 1380 cand s-a inaltat ca un lacas religios catolic numit Biserica Sfanta Maria. In anul 1683 un incendiu a distrus partial frumoasa biserica, iar oamenii de atunci impresionati de acest dezastru, i-au schimbat numele in Biserica Neagra. De atunci acest martor al istoriei scrise si nescrise si-a primit cu bratele deschise vizitatori, a impacat inimi pacatoase si a bucurat minti curioase.
In 1203, dupa spusele cronicarilor ar fi anul in care „s-a început zidirea Brașovului”. Potrivit unor descoperiri arheologice de anul acesta, au fost descoperite 1400 de morminte, podoabe si bucati de vase in curtea Bisericii Negre din Brasov.
Impresionanta descoperire atesta faptul ca, inaintea intemeierii orasului Brasov, in acelasi loc a trait o civilizatie infloritoare, evoluata din punct de vedere social, datorita faptului ca s-au descoperit ruine construite cu mortal.
Pe langa cele 1400 de morminte s-a descoperit, doua placi funerare care, dupa spusele arheologilor ar fi din secolul al XVIII-lea, gropi pentru provizii care ar fi fost construite prin secolul al XII-lea cat si un schelet de cal bine conservat.
Dupa ce vor fi restaurate, obiectele descoperite vor fi expuse la Muzeul de Istorie din Brasov asteptand sa fie cercetate de ochii curiosi ai turistilor din intreaga lume.
Aflat la doar 13 km de Brasov, Hotel Alpin va invita sa va bucurati de frumusetile oferite de acest oras si in acelasi timp sa va satisfaceti setea de cunoastere cu lectia de istorie recent descoperita despre cele 1400 de morminte din curtea Bisericii Negre.
Marele istoric si om de cultura Nicolae Iorga spunea: „Cunoscand istoria, eroii, traditia, ne facem mai sociabili, mai altruisti, mai iubitori de om si viata”. Astfel va propun sa invatam istoria nu doar din carti ci si din martorii tacuti ai timpului.
Galerie imagini: