34 °CPoiana Brașov
Imagini live

Afla ce nu stiai despre Mos Nicolae

Iata-ne ajunsi deja in luna cea mai asteptata de copii, dar si de adulti: luna cadourilor. Prima sarbatoare a lunii pe care copiii o asteapta cu mare nerabdare, dar care are mare cautare si la cei mai mari, este sarbatoarea pentru care trebuia sa fim extrem de cuminti, ori Mosului Nicolae. Haideti sa vedem de unde vine aceasta sarbatoare si care sunt obiceiurile caracteristice acestei zile.

 width=Povestea adevarata a lui Mos Craciun incepe cu Sfantul Nicolae, care s-a nascut in secolul 3 in satul Patara din tinutul Lichiei, in Asia, pe vremea cand acea zona apartinea Greciei, iar acum este pe coasta sudica a Turciei. Dupa moartea parintilor sai, Sf. Nicolae si-a folosit intreaga mostenire pentru a ajuta pe cei nevoiasi si bolnavi. El si-a dedicat viata lui Dumnezeu si a fost facut episcop de Mira pe vremea cand inca era tanar. Generozitatea sa, dragostea de copii si preocuparea pentru marinari au ajuns sa fie cunoscute in tot tinutul.

 width=Dupa moartea sa pe 6 decembrie in anul 343, a fost inmormantat in biserica sa din Mira, iar in mormantul sau s-a format o substanta lichida numita mana. Se zice ca are puteri vindecatoare. Aniversarea mortii sale a devenit o zi de sarbatoare, Ziua Sf. Nicolae.

Se spune ca Sf. Nicolae a ajutat 3 fete saraci din orasul sau, daruindu-le noaptea, fara a fi vazut, dar de zestre. Aceste 3 fete erau tare sarace, iar tatal lor planuia sa le vanda, dorind sa se imbogateasca astfel. Sf. Nicolae a auzit despre nenorocirea aceasta si noaptea, pe ascuns, a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei mari si asa a reusit sa se marite in curand. In urmatorii 2 ani povestea s-a repetat si pentru celelelalte 2 fete mai mici, acestea reusind sa se aseze la casele lor. width=De atunci si pana astazi, in fiecare noapte de Sfantul Nicolae, cei care ne sunt dragi noua, dar in special copiii, primesc cadouri de la Mosul Nicolae, care nu li se arata niciodata. Dar cate tari sunt, atatea obiceiuri de Mos Nicolae sunt. In Romania copiii cuminti primesc dulciuri si jucarii, iar cei mai putin cuminti…nuieluse.

 width=In Repulbica Ghana, Mosul vine din jungla, iar in Hawaii el coboara din barca. In Polonia, darurile vin de la stele, iar ungurii sustin ca ele sunt aduse de ingeri. In Siria cadourile sunt aduse de o tanara camila pe 6 ianuarie, iar in Italia darurile sunt aduse de La Befana.

Pentru noi Mos Nicolae inseamna nostalgia acelor seri cand ne pregateam constiinciosi ghetulele pentru a fi curate cand vine Mosul cu cadourile. width=

Puteti sa oferiti celor dragi sau de ce nu, chiar dvs., un cadou care cu siguranta va fi apreciat. O cina romantica intr-unul dintre restaurantele Hotelului Alpin din Poiana Brasov sau un pachet de relaxare in Vitarium Spa sunt cadouri care cu siguranta nu vor fi uitate usor.

 width=

Noi mergem sa ne lustruim pantofiorii ca sa primim multe cadouri. Va invitam sa faceti si dvs. La fel!

 width=

 

Surse

http://weheartchristmas.tumblr.com/

http://www.stnicholascenter.org/pages/who-is-st-nicholas/