25 °CPoiana Brașov
Imagini live

Manastirea Curtea de Arges – intre mit si realitate

 width=

 Romania este o tara pe care daca stii sa o privesti ai s-o vezi frumoasa, mandra si bogata. Din pacate, uitam ca adevaratele bogatii nu sunt cele care ne incalzesc buzunarul ci cele care ne incalzesc sufletul si ne hranesc mintea. Ei bine, de astfel de bogatii abunda Romania, transformandu-se intr-una din cele mai bogate tari ale lumii.

Avem mare, avem Dunare si Carpati, avem cele mai maiestoase castele si cetati si cele mai cunoscute si pline de legende manastiri, pe care orice roman ar trebui sa-si faca timp sa le vada. Astfel poate am reusi sa ne tratam de indiferenta, nepasare si uneori de nestiiinta.

Una dintre cele mai cunoscute si vizitate locuri din Romania este Manastirea Curtea de Arges. Sunt convinsa ca fiecare dintre voi a auzit cutremuratoarea legenda care sta la geneza acestui loc minunat si mai stiu ca daca ai poposi macar odata-n acest loc plin de poveste ti-ai mai dori sa revii ori de cate ori ai ocazia.

Manastirea Curtea de Arges se afla-n orasul cu acelasi loc, fiind ca o emblema a intregului judet. Situata la capatul unei aleei umbrite de tei batrani, acest important lacas de cult te invita intr-o realitate rupta parca dintr-o alta lume, indemnandu-te la meditatie si relaxarea sufletului si a mintii.

 

 width=

    Ctitorita de marele domnitor Neagoe Basarab ce a domnit intre anii 1512-1517, manastirea Curtea de Arges poarta hramul Adormirii Maicii  Domnului, in acea zi strangandu-se aici cei mai multi credinciosi veniti din toate colturile tarii. Acest loc nu impresioneaza doar prin incarcatura religioasa ci si prin cea culturala, devenind o adevarata mina de informatii pentru mintile insetate de cultura.

   Cand pasesti pentru prima data in interiorul Manastirii Curtea de Arges, vei ramane impresionat privind la pictura murala executata in ulei de catre niste pictori francezi. Totodata atentia iti va fi furata de catre grupul celor 12 coloane reprezentand pe  cei 12 apostoli. Intregul lacas are 18 m lungime, 10 m latime si  25 m inaltime

De-a lungul timpului, manastrea a trecut prin mai multe procedee de restaurare, cel mai important avand loc in a doua jumatate a secolului XIX-lea sub inalta observate a arhitectului francez Andrei Lecomte du Nouy si a  marelui Nicolaie Gabrielescu. Lucrarile s-au terminat in anul 1885, iar cu un an mai tarziu a avut loc sfintirea manastirii.

In Manastirea Curtea de Arges se afla moastele Sfintei Filoftea, parti din moastele sfintilor Serghie, Vach si a mucenicei Tatiana cat si Evanghelia Invierii din Sambata mare scrisa cu litere de aur de catre regina Elisabeta. In linistea din manastire isi dorm somnul de veci regii Ferdinand si Carol I si reginele Elisabeta si Maria.

 width=

    La geneza Manastirii Curtea de Arges studoua legende ce cu siguranta iti vor inmuia sufletul. Prima se refera la Mestrul Manole si echipa sa de zidari care au fost pusi de catre Neagoe Basarab sa ridice cea mai maiestoasa manastire. Tot ce zideau mesterii ziua, se darama noaptea, fara a exista vreo explicatie. Intr-una din nopi, insa mesterul Manole viseaza ca pentru a putea construi manastirea trebuie sa zideasca prima femeie care va veni acolo. A doua zi, de locul unde se construia manastirea se apropie Ana, sotia lui Manole, pe care acesta este nevoit sa o zideasca. Dupa aceasta crunra jertfa, constructia manastirii nu a mai intampinat niciun impediment. Vazand frumoasa constructie, Neagoe Basarab, ordona sa se a schelele, astfel incat Manole si echipa sa sa ramana sus, fara a mai avea posibilitatea de a cobora. Insetat de viata, mesterul Manole si construiete niste aripi, insa se prabuseste in mijlocul curtii manastirii. In acel loc a aparut un izvor alimentat de lacrimile nefericitului Manole.

 width=

   Cea de-a doua legenda se refeara la Filoftea,  o fetita de 12 ani care-n fiecare zi trebuia sa duca mancare unor oameni ce lucrau pentru tatal ei. Intr-o zi insa, vazand niste vazand niste oame I saraci si infometati, se hotaraste sa le dea lor mancarea. Afland despre aceasta fapta, tatal ei o omoara cu o lovitura de topor. Se spune ca trupul micutei Filoftea a devnit atat de greu, putand fi mutat doar in momentul in care s-a pomenit pentru prima data despre Manastirea Curtea de Arges.

Hotel Alpin te invita sa-ti faci timp si sa vizitezi Manastirea Curtea de Arges, loc in care orice suflet ar trebui sa poposeasca macar odata-n viata.

  width=

Galerie imagini:

Surse: S1, S2, S3, S4, S5