Magia culinara a Tarii Barsei III
Continuam seria noastra de articole pe tema culinara din Tara Barsei, prezentandu-va astazi o reteta absoluta delicioasa: Ciorba alba de cartofi cu afumatura si tarhon.
Nu cred sa existe cineva ale carui papile gustative sa nu fi fost in extaz gustand din bucataria tarditionala romaneasca.
Din pacate, aceste obiceiuri s-au pastrat mai mult in zonele rurale, in zonele unde traditiile noastre inca mai exista.
Sa trecem la treaba!!
Trebuie sa tinem minte ca in bucatarie nu exista reguli si limite!!!! Spiritul creator al fiecaruia dintre noi, are mana libera sa faca ce vrea el atunci cand gatim!!!
Preparatul de azi, dupa cum am mai spus, este Ciorba alba de cartofi cu afumatura si tarhon.
Ingredientele de care avem nevoie sunt urmatoarele:
• Carne de porc afumata (putem alege in functie de ce gasim la piata, ciolan, oase, sira).
• Legume (ceapa 2 buc, cartofi 3 buc, morcovi 2 buc, radacina de patrunjel 1 buc, telina 1 buc. mica)
• Smantana (200 gr)
• Oua (1 buc)
• Sare (dupa gust)
• Piper (dupa gust)
• Tarhon (daca e uscat 2 linguri, daca e proaspat 1 legatura)
Optional
In unele zone se pune la sfarsit otet, lapte batut sau zer, dar asta ramane la latitudinea dvs., in functie de gust si de cum gasiti toate ingredientele de cumparat. Zerul este cam greu de gasit, dar asta nu inseamna ca nu puteti improviza, fortand laptele dulce sa se acreasca rapid (cam 20 min) adaugandu-i 3 linguri de otet.
Mod de preparare
Intr-o oala se pune la fiert in apa rece carnea afumata. Se spumeaza regulat pana apa devine clara. Calim in putin ulei intr-o tigaie, legumele tocate marunt (ceapa, morcov, telina si patrunjelul) pana cand devin moi. Trebuie evitat sa punem prea mult ulei cand calim legumele. Carnea de porc oricum este putin mai grasa.
Peste carne adaugam legumele calite. Cand acestea sunt aproape fierte, punem si cartofii taiati cubulete si spalati de amidon. Lasam totul la fiert.
Daca adaugam cartofii in acelasi timp cu legumele, acestia se vor sfarama. Radacinoasele necesita un timp mai indelungat de fierbere (telina, morcov, patrunjel).
Se poate adauga in functie de gustul fiecaruia 2 catei de usturoi si cateva foi de dafin. Nu este obligatoriu!!
Cand totul e fiert, se amesteca oul cu smantana, sarea si piperul si se adauga in oala. Se mai alsa la fiert cam 5 min maxim.
Daca focul e prea puternic sau daca o sa lasati oala pe foc mai mult timp, riscati sa se imbranzeasca smantana.
Inainte sa stingeti focul, adaugati tarhonul, puneti capacul, si mutati oala de pe foc, pe un alt ochi de aragaz.
Inainte sa o serviti, puteti sa mai presarati in farfurie putin tarhon deasupra pentru aspect.
Am mentionat mai sus ca puteti adauga dupa gust, otet sau lapte batut sau zer. In cazul in care va hotarati sa acriti ciorba cu unul dintre ingredientele mentionate, acestea se adauga la sfarsit. Otetul se pune dupa ce stingem focul, zerul sau laptele batut odata cu smantana.
Pofta buna!!!!
Pentru o incursiune culinara in Tara Barsei sau pentru un rasfat maxim al papilelor gustative, gurmanzi sau nu, va asteptam pe toti la Hotel ALPIN cu preparate delicioase si rafinate.
Scapati de canicula!!! Va asteptam la ALPIN pentru o masa savuroasa si putina racoare!!!
Sursa foto: http://www.turculturalbrasov.ro / http://gurmandino.ro