Magia culinara a Tarii Barsei II
Acum o saptamana incepeam o serie de articole despre Tara Barsei, despre mancarea sa traditionala si despre legendele legate de acest taram minunat. Astazi vom continua aceasta incursiune culinara printre ingredientele si povestile minunate ce condimenteaza tinutul acesta.
Astazi ne-am gandit sa va inmiresmam gandurile cu o legenda a locului. In cazul in care tocmai ati gandit: “Ah! Inca o data voi mai auzi povestea cu vampiri!” sa stiti ca v-ati inselat. Nu va fi o poveste cu vampiri, dar tot de ceva ascutit veti avea parte. Si anume, de tepii unor trandafiri.
Legenda Vaii Trandafirilor
Iata ca am dezvaluit misterul. Va vom povesti despre o vale cu trandafiri, dar desigur, nu cea din Bulgaria, ci una de pe la noi din Romania. Caci da, avem si noi asa ceva. La Rasnov!
Se spune ca, demult, primii imigranti in zona care au ajuns prin Tara Barsei au fost niste barbati. Se pare ca acestia au mers calare pe langa raul Ghimbasel pana au ajuns in locul unde a fost odata Cetatea de pamant. Acolo, obositi fiind, s-au oprit sa se odihneasca. Unul dintre ei a urcat pe unul dintre dealurile care ii inconjura pentru a admira zona. Iar cand a ajuns pe culme…o priveliste extraordinara se intindea in fata ochilor sai: intreaga vale, dar si locul unde acum se afla cetatea Rasnov, era plina de trandafiri infloriti. S-a intors la ai lui si i-a chemat sa vada si ei minunea. Apoi au hotarat ca numele vaii aceleia sa fie Valea Trandafirilor. Chiar si numele Cetatii Rasnov vine de la Rosenau – Valea Trandafirilor.
Si pentru ca v-am determinat sa va ganditi la trandafiri, la mireasma lor si poate chiar la dulceata de trandafiri, haideti sa vedem ce deserturi bune gasim in cartile vechi de bucate ale localnicilor.
Prajitura cu jufla
Este un dulce pe cale de disparitie, poate si pentru ca acum este interzisa cultivarea canepei. Dar iata o reteta care inlocuieste cu succes canepa cu seminte de dovleac. Dar pentru ca toate bunicile noastre faceau aceasta prajitura „dupa ochi”, nu va putem furniza cantitati exacte. Iata reteta:
Se prajesc si apoi se maruntesc foarte fin (la robot de bucatarie, apoi prin masina de tocat) seminte de dovleac.
Apoi, dintr-un aluat facut din faina, apa si sare se fac turtele care se coc pe o tabla pe aragaz.
Apoi se baga in cuptor pe spatele tavii de cuptor pentru a se usca mai bine – trebuie sa fie foarte uscate.
Peste semintele maruntite de dovleac se pune apa, iar amestecul acesta se trece printr-o sita deasa pentru a separa intr-un fel miezul de coaja.
Dupa ce sunt trecute prin sita puteti sa le mai treceti si printr-un tifon ca sa nu mai ramana nici o cojita.
Apa cu miezul se pun la fiert insa nu trebuie sa fiarba ci doar sa se incalzeasca pentru ca asa se separa crema din apa.
Crema se va ridica deasupra insa trebuie sa aveti grija sa nu dea in fiert pentru ca nu mai poate fi aleasa crema. In locurile unde pare ca incepe sa fiarba turnati cu cana apa rece, pentru a stopa fierberea.
Apoi alegeti crema de deasupra, crema care este apoi amestecata cu miez de nuca maruntit, cu zahar, coaja de lamaie si esente.
Turtele se rup apoi si se inmoaie in apa care a ramas dupa ce a fost aleasa crema si se pun in tava straturi alternative de turte si crema.
Trebuie lasate o zi pentru a absorbi foile toata crema.
Speram ca v-a placut propunerea dulce de astazi. Nu uitati ca Hotelul Alpin va asteapta cu minunate deserturi locale care va vor incanta papilele gustative. Va asteptam!
Pt reteta si pozele cu reteta : http://www.petitchef.ro/retete/turta-cu-jufla-fid-1232260
Sursa foto: http://stiuunloc.ro, www.flickr.com