HALLOWEEN
De cativa ani incoace, sfarsitul lunii octombrie inseamna pentru din ce in ce mai multa lume dovleci scobiti, machiaje infioratoare si petreceri „insangerate“, cu alte cuvinte, Halloween.
Halloween sau Hallowe’en (o prescurtare a numelui original „All Hallows’ Evening” – Sarbatoarea tuturor sfintilor), are loc pe 31 octombrie, iar printre obiceiurile specifice acestei sarbatori se numara scobirea dovlecilor si transformarea lor in lampi, aprinderea de focuri, vizitarea de locuri bantuite si vizionarea de filme de groaza. Obiceiul de a scobi dovleacul si de a-l transforma in lampa isi are originile in Marea Britanie, englezii si irlandezii scobind chiar si cartofi pentru a-i folosi ca lumanari in noaptea de Halloween.Se pare ca originile acestei sarbatori sunt celtice si nicidecum americane, asa cum multi cred. Halloween-ul este de origine pagana, o veche sarbatoare celta in cinstea zeului mortii, Samhain. Cati dintre noi stiu ca pana si imbracarea de costume negre in noaptea de Halloween este un obicei din trecutul indepartat al celtilor, cand oamenii se deghizau in fantome si aprindeau focuri pentru ca demonii sa-i confunde cu alte spirite si sa nu le faca rau.Dar poate unii dintre dvs. nu stiu ca avem si noi o sarbatoare „de groaza” romaneasca. Legendele spun ca in noaptea dintre 29 si 30 noiembrie, de Sfantul Andrei, se practicau ritualuri, probabil pagane, care aveau ca scop protejarea oamenilor si gospodariilor acestora. Noapte de ajun a sarbatorii Sf. Andrei era considerata a fi un moment cand granita dintre vazut si nevazut disparea si astfel se putea afla cum va fi anul care vine. Un alt crez al oamenilor este ca in aceasta noapte strigoii umbla sa fure mintile oamenilor si rodul copacilor, apar varcolacii si se fac vraji si farmece, fiind numita si Noaptea Strigoilor.Pentru a se feri de strigoi, ferestrele si usile caselor se ungeau cu usturoi, astfel usturoiul capatand caracter benefic, protector.Tot acum se crede ca lupul isi poate intoarce capul, si devine de neinvins, ziua aceasta fiind numita si Ziua Lupului.
Si aceasta Zi a Lupului are o multime de superstitii: nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi, nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut, femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura, ori imprastie prin curte bucati de paine pe care strigoii sa le manance si sa nu mai intre in casa. Pentru a proteja animalele hrana se amesteca cu cate un fir de busuioc sau in apa li se pune o picatura de aghiasma.
Tot in aceasta seara, familiile seamana grau si, in seara de Anul Nou, cine are graul cel mai frumos si mai des, acea familiie va avea un an bogat.Batranii spun ca daca in noaptea de Sf Andrei luna este plina si cerul e senin, iarna va fi usoara, iar daca cerul este intunecat si luna este plina, va fi o iarna grea.Indiferent daca veti alege sa sarbatoriti Holloween-ul sau Sf. Andrei sau, de ce nu, ambele, Hotel Alpin din Poiana Brasov va sta la dispozitie cu multe metode de relaxare si de alungare a „strigoilor” din viata dvs. In plus, in apropiere puteti vizita mai multe locuri despre care se spune ca ar fi bantuite – locul perfect de a fi intr-o noapte de acest fel. Un motiv in plus sa veniti in zona este ca la Castelul Bran, maine 27 octombrie, intre orele 8 pm si 1 am se organizeaza o petrecere de Halloween, avand ocazia sa se intalneasca si cu Contele Dracula.
SURSA ARTICOL:
SURSA FOTO:
http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Garlic_Bulbs.jpg
http://emeraldfury.deviantart.com/art/Oct-21-Strigoi-183589730
http://brisingrred.wordpress.com/2012/05/18/the-wolf/
http://www.123rf.com/photo_9815037_natural-green-wheat-grass-in-the-pot.html
http://good-wallpapers.com/holidays/22541
http://www.hdwallpapersdepot.com/fire-hd-wallpaper.html
http://www.caterbid.com/blog/?p=4415