Delicii culinare la Hotel Alpin
Forest Lounge, noul restaurant deschis in cadrul Hotelului Alpin din Poiana Brasov, este un local cu specific romanesc ce va asteapta sa va delecteze simturile cu mancaruri traditionale romanesti extraordinare, printre care si savuroasa pastrama de oaie.
Initial, inainte de metodele de refrigerare moderne, pastrama a fost o modalitate de a conserva carnea. Carnea cruda era marinata, apoi uscata partial, asezonata cu diverse ierburi si condimente, apoi afumata si tinuta la aburi.
Daca analizam etimologic cuvantul pastrama, radacina sa este verbul romanesc „a pastra”. Dar este posibil sa mearga mult mai departe in istorie, pana la latinescul „pastor”, adica cioban, pastor. Astfel, „pastrama” devine „carnea pastorului”, adica miel sau oaie. Pastrama era la inceputuri o specialitate valaha din carne de berbec.
Pastrama a ajuns in diverse locuri ale lumii, chiar si in Statele Unite, unde a fost introdusa in a doua jumatate a secolului 19 prin intermediul unui val de imigranti evrei romani. Initial, in engleza se pronunta „pastrama”, un termen apropiat de cel romanesc, dar apoi s-a ajuns la „pastrami”, probabil pentru a semana cu italienescul „salami”.
Astazi, delicatesa romaneasca poate fi de miel, dar si de porc sau oaie si impreuna cu branza chiar are un festival al sau. In fiecare septembrie, pe platoul Inima Reginei din apropierea Castelului Bran, are loc un festival al branzei si pastramei, numit ”Ravasitul oilor.” In cadrul acestui eveniment are loc o expozitie gastronomica unde vizitatorii pot degusta diverse tipuri de pastrama, dar si de branza, prezentate chiar de producatori.
Pentru ca probabil va ganditi ca v-ar placea sa stiti cum se face o astfel de bunatate, mai jos veti gasi o reteta de pastrama de oaie si cateva recomandari.
Click AICI
Reteta pastrama de oaie
Pentru 5 portii de pastrama veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: spatele si pulpa de oaie, dezosate, 2 capatani mari de usturoi, cimbru, sare, piper si 1-2 pahare de vin rosu.
Pentru inceput se desface carnea de oaie incat sa aveti un strat de aproximativ 1 cm pentru a se prepara perfect (nici cruda, nici arsa).
Separat veti prepara sosul cu care se va marina carnea.
Se curata usturoiul si se piseaza, se adauga sare, piper, cimbru si vin rosu.
Se acopera carnea cu acest sos, se aseaza intr-un vas acoperit si se pastreaza la rece timp de 4-5 zile. Bucatile de carne se vor intoarce zilnic, pentru a fi patrunse uniform de aroma vinului si usturoiului.
Dupa aceasta se afuma 12 ore la fum de fag si, dupa afumare, se pastreaza la congelator. O puteti prepara pe gratar, dar si in tigaie sau ceaun.
Mai jos aveti cateva recomandari pentru a obtine o pastrama delicioasa:
- Se recomanda sa alegeti carne de oaie tanara, stearpa (carnea este mai grasa si mai gustoasa). Aveti grija sa nu indepartati toata grasimea, pentru ca aceasta impiedica pastrama sa fie uscata
- Nu lasati pastrama prea mult la fum pentru a nu se usca
- Fiti generosi cu usturoiul si cimbrul pentru ca dau o aroma deosebita pastramei
Daca doriti sa aveti parte de o experienta traditionala deosebita va asteptam la Forest Lounge. Aveti posibilitatea sa urmariti cum bucatarii prepara mancarea chiar in fata dumneavoastra. In plus, atunci cand comandati a la carte, primiti din partea casei vin fiert sau tuica fiarta.