33 °CPoiana Brașov
Imagini live

Clasicul, muzica si Brasovul

 width=Multumiri organistului Bisericii Negre, dr. Steffen Schlandt si dl. Beniamin Ghegoiu, PR Biserica Neagra pentru amabilitatea de a ne pune la dispozitie materialele pentru documentarea noastra in scopul conceperii acestui articol.

 width=Atunci cand pui alaturi aceste 3 cuvinte: clasic, muzica si Brasov, care este primul gand care iti trece prin minte? Cu siguranta este ceva legat de Biserica Neagra. Caci da, aceasta biserica este un luptator feroce si in acelasi timp minunat impotriva curentelor care masacreaza conceptul de muzica.

Care sunt primele 2 informatii pe care le-ati aflat cu siguranta de-a lungul timpului despre Biserica Neagra? Primul probabil este ca a trecut printr-un incendiu (in 1689) si de aici ii vine si numele, iar cel de al doilea este faptul ca adaposteste o orga extraordinara. Dar mai sunt foarte multe lucruri de descoperit despre aceasta cladire vestita.

Biserica Neagra din Brasov poarta in germana numele de „Comunitatea Honterus” si tine de Biserica Evanghelica C.A. din Romania. Site-ul oficial al Comunitatii Honterus mentioneaza ca “Biserica Neagra este cea mai mare constructie sacrala din Romania, cea mai mare biserica-hala la rasarit de Viena si unul dintre cele mai mari lacase de cult medievale de la domul Sf. Stefan din Viena pana la Hagia Sophia din Constantinopol”.

Orga din cadrul Bisericii Negre a fost ridicata in perioada de inceput a romantismului si este cea mai mare orga mecanica din Romania, iar cand a fost construita era printre cele mai mari orgi din Europa.  width=Incepand cu anul 1953, orga Buchholz (caci asa se numeste) a devenit punct de atractie pentru nenumarate persoane atat din Romania, cat si din afara tarii.

 width=Primul concert la noua orgă a fost sustinut de catre organistul Carl Kloos pe 19 August 1839. Unul dintre organistii Bisericii Negre, Rudolf Lassel, care s-a nascut in zona Brasovului, a ajuns sa cante chiar pentru Regina Elisabeta la Castelul Peles. Doua dintre poeziile scrise de Regina au fost transpuse pe muzica lui Lassel. Si chiar si constructia orgii Riegel de la Peles a fost legata de numele lui.

Pe langa minunatul sunet al orgii Buchholz, Biserica Neagra mai detine si cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa (sec. XV-XVI), iar turnul bisericii adaposteste cel mai mare clopot mobil din tara (6.000 kg). width= width=Orarul de vizitare este dupa cum urmeaza (informatii culese de pe site-ul oficial al Bisericii Negre):

Semestru de vară (1 mai – 31 octombrie)

marţi – sâmbătă     10 – 19
duminică                12 – 19
luni                         închis

Semestrul de iarnă (1 noiembrie – 30 aprilie)

marţi – sâmbătă     10 – 15
dumincă                 12 – 15
luni                         închis

Biserica este închisă pentru vizitatori în zilele de sărbători evanghelice 2012:
1 ianuarie, 2 ianuarie, Epiphania (6 ianuarie), Duminica de Florii (1 aprilie), Joia Mare (5. April), Vinerea Mare (6. April), Duminca de Paşti (8. April), Lunea de Paşti (9 aprilie), Înălţarea (17 mai), Duminica de Rusalii (27 mai), Lunea de Rusalii (28 mai), Ziua Reformei (31 octombrie), Ajunul Crăciunului (24 decembrie), Prima Zi de Crăciun (25 decembrie), A Doua Zi de Crăciun (26 decembrie), Ultima Zi a Anului (31 decembrie)

Biserica este închisă în 6 şi 7 noiembrie 2012 si în timpul slujbelor religioase pentru elevi, a cununiilor, botezurilor şi altor evenimente speciale.

Biserica este deschisă în zilele de sărbători religioase orthodoxe şi în zilele de sărbători legale, dacă nu este luni: Duminica de Paşte (15 aprilie), 1 mai, Duminca de Rusalii (3 iunie), 15 august, 1 decembrie.
 width= Costul pentru vizitare este dupa cum urmeaza:

Adulți              6,00 RON
Studenți          3,00 RON
Copii                 2,00 RON
Persoane cu dizabilităţi (cu legitimație)       intrare liberă

Iata cand puteti lua partea la unul dintre concertele de orgă:

Iunie, Septembrie               marţi, ora 18 – 18.30
iulie, August                          marţi, joi, sâmbătă, ora 18 – 18.30

Bilet de concert                   8 RON

Daca doriti sa vizitati Biserica Neagra, va asteptam la Hotel Alpin unde puteti culege de pe internet sau chiar de la localnici si alte informatii inainte de vizitarea unei astfel de cladiri sacrale importante. De la Hotelul Alpin faceti cu masina app. 20 de minute pana la Biserica Neagra, pe care o puteti gasi in Brasov, pe Strada J. Honterus nr.2.

 width=

Surse info si sursa foto

SCHLANDT, Markus Steffen, 2011. Teza de doctorat cu titlul „Muzica de orgă în bisericile evanghelice dinBraşovşi Ţara Bârsei”, Academia de Muzica „Gheorghe Dima”Cluj-Napoca

http://www.honterusgemeinde.ro/ro/muzic259-de-biseric259/personalit259355i/

http://musica.coronensis.ro/compozitori/

http://www.traveltoromania.co.uk/transylvania/brasov/black-church/

http://www.getintravel.com

http://danwgoodman.files.wordpress.com/2012/01/black-church-bw.jpg

fotograf Rahela Petrescu