7 °C Poiana Brașov
Imagini live Tur virtual Cazare Restaurante Check-In

Cea mai buna ciorba

 width=

Continuam seria articolelor culinare cu o reteta controversata, iubita si contestata in acelasi timp. Sunt contradictoriu, dar asta este!
Preparatul despre care vom vorbi astazi este….ciorba de burta!!!

Ciorba in care intalnim un conglomerat de gusturi, trairi, senzatii! Este si acra si dulce, si grasa si delicata, pare simpla, dar este destul de complicat de pregatit.
Cati dintre dvs. stiu ca aceasta ciorba minunata nu este un preparat exclusiv romanesc, un preparat traditional 100% romanesc? Probabil datorita vechimii pe care o are in gastronomia romaneasca si a faptului ca este consumata cu mare placere, acest lucru a facut-o sa fie considerata traditionala.
Va surprinde?

O sa va dam cateva exemple de preparate despre care s-a crezut ca sunt traditionale romanesti mult timp: musacaua, ciorba de perisoare, zacusca, snitel, tocana de legume, placinta, salata de vinete, borsul, si in incheiere….apoteotica sarma!!!!
Multe influente in gastronomia romaneasca vin de la vecinii nostril din Turcia, Grecia, Bulgaria sau chiar Austria.

Dar sa revenim la ciorba de burta, ciorba care te face sa nu te poti abtine sa o comanzi atunci cand o vezi in meniu, ciorba care este remediul perfect pentru mahmureala!

Pentru un gust cat mai aproape de perfectiune, este recomandat sa folositi burta cumparata direct de la macelar, dar este mai delicat de preparat. Trebuie sa o spalati cu malai (sa o frecati de fapt) pana se curata bine si se clateste in apa cu otet.. Aceasta operatiune nu este tocmai placuta si are un anumit miros specific.
De aceea, multi aleg sa cumpere burta prefiarta, ceea ce gasim in supermarket.

 width=

Ingredientele de care aveti nevoie sunt:
• Burta de vita – 1kg
• Oase de vita (ideal ar fi os tubular) cam 400 gr.
• Ceapa – 2 buc
• Morcov – 2 buc.
• Telina – 1 buc. mica (daca e prea mare sau prea multa, schimba gustul mancarii)
• Albitura – 1 buc.
• Ardei gras – 1
• Foi de dafin – 4 foi
• Sare – dupa gust
• Piper boabe – 1 lingura
• Usturoi – 1 capatana
• Oua – 2 (vom folosi doar galbenusurile. Albusurile le puteti pune la congelator)
• Smantana – 250 gr
• Otet – 4 linguri

 

Timpul de preparare difera in functie de burta aleasa.
Daca este de la macelarie, nefiarta, poate sa dureze pana la 5h timpul de fierbere a burtii cu oase + 1h legumele + 30 min prepararea finala.
Daca folositi burta prefiarta, uitati-va pe punga sa vedeti care este timpul indicat de producator. Cam maxim 2 ore timp de pregatire al ciorbei.
Daca folositi o oala sub presiune… situatia se schimba! Timpul de fierbere se reduce la jumatate!
NU folosim niciodata burta de porc sau oase de porc!

Intr-o oala mare punem la fiert burta si oasele. Se spumeaza. Se adauga legumele intregi, boabele de piper si foile de dafin.
Se lasa la fiert pana cand incercand cu furculita carnea….aceasta este fiarta, furculita intrand usor.
Se scoate carnea si osul. Carnea se taie julienne, osul se face cadou la un catel pofticios.
Zeama ramasa se strecoara. Se pune la foc iar.

Intr-un castron amestecam galbenusurile cu smantana, otetul si sarea, si le turnam incet. Lasam la fiert 10 min.
Intre timp, pisam usturoiul pe care il adaugam in ciorba. Strecuram ciorba din nou, pentru ca daca lasam usturoiul in ciorba, acesta se va inverzi lasand un aspect tare neplacut si va schimba gustul mancarii.
Se adauga carnea taiata fasii si…

Pofta buna si multa rabdare la pregatire!

 width=

PS In unele bucatarii se obisnuieste sa se puna in ciorba odata cu smantana si fasii de gogosar murat, pentru décor. Sau, la finalul ciorbei sa se caleasca putin morcov dat pe razatoarea cea mai mica. II da o culoare rosiatica. Acest lucru ramane la latitudinea dvs. Dupa cum am mai spus, in bucatarie nu exista nici o regula. Dvs sunteti acela care faceti regulile!!! Da-ti frau liber imaginatiei. Si de ce sa adaug morcov calit daca nu imi place? Doar pentru ca asa zice reteta?? Nu cred.

 width=

Legumele intregi ramase le puteti folosi la un alt preparat, gen o salata de boeuf!
Se serveste fierbinte cu un ardei iute iute. Se poate adauga extra smantana, otet, usturoi si hrean.

 width=

 

Sperand ca v-am facut pofta (noua ne este deja!!!!) va invitam cu drag la Hotel Alpin intr-unul dintre restaurantele noastre sa serviti o ciorba de burta delicioasa!
Daca ajungeti in Poiana Brasov, va asteptam sa luam masa la noi!

http://www.youtube.com/watch?v=fT9Qp-Rgh_k&feature=player_embedded